SEMUR DAGING PONTIANAK

Seri Kandi Tanah Jauhar
17
ASSALAMUALAIKUM...


SK terus menggoogle resepi Semur Daging bila seorang kawan menghantar status di muka buku terbau masakan semur di malam hari. Phewwwwwwww!! Dahlah malam-malam, google-google terjumpa resepi Semur Daging Pontianak kat blog Che Mat Gebu.. hahaha.... serammmm. Lepas tu barulah SK teringat myChef ada keluarkan satu produk Semur Daging Betawi.. baca SINI. Jadinya janganlah salah faham. Pontianak dalam tajuk resepi tu bukanlah pontianak yang gitew-gitew tu tapi merujuk satu tempat di Kalimantan Indonesia iaitu Pontianak, Kalimantan... bukan daging pontianak tau.. gilerlah siapa nak makan daging pontianak, jumpa pun tak mahu woooo.. hahaha.

Resepi ini menurut Che Mat Gebu adalah merupakan resepi dari Chef Wan (Datuk) dalam buku resepinya. Jadi, hari ini SK nak kongsikan pulak resepi Semur Daging yang sangat sedap di tekak SK ni di sini. SK ada ubah-ubah sikitlah resepinya mengikut cara SK memasak di rumah.. derhaka sangat tu taklah, adalah sikit-sikit.... ampunnnn. Okey, jadi di sini SK taipkan resepi mengikut cara SK. Bagi sesiapa yang nak tengok resepi asal bolehlah singgah ke Dapur Tanpa Sempadan milik Che Mat Gebu ya. Terima kasih Che Mat!!!

Resepi Semur Daging Pontianak
Resepi Asal : Datuk Chef Wan
Sumber : Che Mat Gebu

Bahan-bahan :

Bahan A :

2 camca teh ketumbar biji
1 camca teh jintan manis (jintan kasar)
1 camca teh jintan putih (jintan halus)
1/2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam
1.5 cm kulit kayu manis
3 biji buah keras
Semua bahan ini disangrai (goreng tanpa minyak) dan dikisar halus. SK tumbuk lumat-lumat. rajin tak SK??? Raaaaaajiiiinnnn....!!!

Bahan B :

500 gram daging batang pinang (lebi sedap guna daging segar) hiris, cuci dan toskan*
1 camca besar kicap manis*
1/4 cawan perahan jus limau nipis*(*digaul rata dan perap 30 minit)
1/4 cawan minyak masak
5 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
2 biji tomato, didadu
5 camca besar kicap manis
3 biji kentang (potong bulat dan goreng empuk/ garing sedikit)
5 biji cili padi (hiris serong)
1 labu bawang besar (potong bulat)

Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan bahan yang ditumbuk lumat tadi, tumis lagi hingga naik bau dengan api kecil.
  3. Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi. Gaul rata. Besarkan sedikit api.
  4. Kemudian masukkan kicap manis, tomato dan cili padi dan bawang besar yang dipotong bulat. Gaul rata. Masak sehingga daging empuk.
  5. Akhir sekali masukkan kentang yang digoreng tadi. Gaul sekejap, matikan api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.
Nyummy tau!!!

Post a Comment

17Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Baca tajuk, saya ingatkan akak sembelih pontianak. Hehehehhehe. Saya suka dengan semur daging My Chef tu. Memang sedap. Tapi kalau nak masaknya, anak saya tu tak makan daging la pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, Adam tak makan daging ke Aziela, macam tu tukar dgn ayam, ok kottt..

      Delete
  2. hihihi...nama resepinya mesti ada terkena tempias Villa Nabila yang hot sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihihihihi.. tergelak2 baca komen Ita Rossi ni, kikiki

      Delete
  3. ni kalo sy dapat mmg mkn tak hengat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah Ummiaisyah, sk pun mkn tak ingat dunia dah ni, astaghfirullahalazimmm...

      Delete
  4. Pontianak kata..i love Kak Sari...sambil ngilai2!!!....hahaha

    ReplyDelete
  5. Terasa seram bca N3...bile dah baca resepi teruja nak mencuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umie Jazz, nama jer seram, tapi rasanya sedap tau, cubalah baru tau..

      Delete
  6. nmpak mcm sedap sgt..
    tapi nama resepi ni scary jugop.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. LYAfrina, makan pun ala2 scary gak... banyakkkkkkkkk! hihi

      Delete
  7. Tajuk tu lain dr yg lain... Tergelak baca komen Kak Aziela.. Kak Sari memang pandai tulis entri yg ada unsur jenaka..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!