MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, January 5, 2016

SPAGHETTI BOLOGNESE DAN AYAM PANGGANG

Assalamualaikum...
 
SEJAK beberapa minggu lepas.. errr.. rasanya sejak sebelum cuti sekolah bermula kot..
Iman menyuarakan keinginannya hendak makan Spaghetti Bolognese.
Walaupun ada beberapa kali Sk memasak spaghetti (sebenarnya bukan spaghetti tapi lenguine)
 tapi sebab Sk menggunakan sos carbonara,
walaupun Iman makan juga tapi dia kata tak puas hati
selagi tak dapat spaghetti bolognese.
Urmm.. dah makan di kedai dan beli online pun dia tetap nak dari air tangan bonda.
Katanya, bonda punya sos bolognese yang paling sedap..
mengampu ke betul-betul tatawlah.. hahahah.
 
Padahal bukannya guna resepi istimewa.
Homemade lagilah bukan.. kui kui.
Sk cuma gunakan sos tradisional jenama Prego untuk membuat sos pasta ini.
Kali ni selongkar almari tak jumpa spaghetti.. tapi lenguine... jadi belasah ajelah.
Letak tajuk Spaghetti tak dosa kot.. huhu.
 
Sebelum ini, Sk ada cuba menggunakan sos ready made satu jenama lain.
Hemmm... tak sedaplah.
Sosnya berair dan agak berminyak..
atau Sk yang tercurah lebih minyak masa menumis tatawlah.
Tapi memang sosnya agak cair.. lain kali nak setia dengan Prego sahajalah.
 
Bagi Sk, masakan pasta kalau nak sempurna, pastanya mestilah direbus mengikut masa yang ditetapkan pada label bungkusan.
Biasanya setiap jenis pasta, tak sama masanya.
Kalau spaghetti biasanya mengambil masa 13 minit,
lenguine ni pulak cuma 11 minit.
Kalau angel hair dalam 7 atau 8 minit jer.
Lain jenama kadang lain jugak masanya.. jadi sila ikut masa merebus yang dinyatakan pada label bungkusan ya. Bagi Sk pulak, memasak memang guna 'timer' sebab Sk ni pelupa.. hihi.
 
 
Spaghetti Bolognese
 
Bahan Pasta dan caranya :
 
Panaskan air dalam periuk yang sederhana besar dan tinggi.
Bila air mendidih, masukkan sedikit garam dan minyak zaitun.
Rebus spaghetti mengikut masa yang dicatatkan pada label bungkusan spaghetti.
(Sk guna lenguine)
Bila cukup masa, toskan pasta
Percikkan dengan sedikit minyak zaitun dan gaul rata
kemudian taburkan daun parsley cincang
 
Bahan Sos dan caranya ;
 
Panaskan 1 sudu minyak zaitun dan sedikit minyak masak dalam kuali.
Tumis 5 - 7 ulas bawang putih dicincang hingga naik bau.
Masukkan 400 gm daging cincang
Masak sehingga daging separuh kering.
Masukkan 1 labu bawang besar dipotong dadu.
Goreng sehingga bawang besar layu.
Masukkan 1 Botol Sos Tradisional Prego
kemudian masukkan sedikit sahaja air dalam botol prego tu.. goncang rata
tuang dalam kuali.. kacau.
masukkan juga 1 Tin kecil tomato puri
Kacau rata hingga mendidih
tambah garam jika perlu.
Taburkan sedikit serbuk lada hitam.
Biar mendidih lagi dan matikan api.
 
Lepas tu, rasa macam tak puas pulak makan pasta dengan sos gitu-gitu ajekan.
Sk buat ayam panggang jugak.
Perap ayam guna apa sahaja bahan perapan yang ada kat dapur tu.. termasuklah rosemarry, oregano, paprika, serbuk lada putih, serbuk lada hitam, minyak zaitun dan madu..
haaa.. semua taram.
 
Ayam tu Sk gunakan stok bahan mentah dalam peti sejuk.
Kalau ikutkan hati.. nak aje golek ayam sekor-sekor dalam oven.
Tapi malas nak pergi kedai.
Sayang duit pun ya jugak.. kedekut betul.. hahah.
 
Sk panggang guna 'magic pan' bersama beberapa ulas bawang putih
selama 10 minit di setiap bahagian.
Lepas terbalikkan ayam, Sk percik-percikkan kicap manis sebelum dibakar semula.
Ini biras Sk, Abang Samad yang ajar.. sebenarnya dia ajar lumur dengan kicap dan madu tapi Sk malas, dasar betullah.. haha. Tapi nipun sedap tau, 'sticky2' gitu rasanya.
 
Sekiannnnn.. itu sahajalah kisah Spaghetti Bolognese dan Ayam Panggang.
Daaaaa....

3 comments:

  1. Aiyooo...ini betul2 sedap ni kak. Nyummm

    ReplyDelete
  2. Guna fetuccini utk bolognese best juga ye SK:)
    Anak-anak kakak suka pasta-pasta ni SK.

    ReplyDelete
  3. bak sepinggan besaq Seri nsk test hehe

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?