Assalamualaikum...
SK dah terliur dengan Sotong Masak Kicap Masam Manis yang resepinya dikongsikan oleh Kak Siti Btp dalam blognya. Macam mana Sk boleh terjumpa blog Kak Siti... ?? Sebenarnya Sk memang suka 'check' sumber klik blog Sk ni. Satu hari tu Sk terperasan satu link yang tidak dikenali, rupanya dari blog Kak Siti. Terima kasih Kak Siti kerana sudi 'link'kan blog Sk dalam side bar blog Kak Siti. Jom baca kisah Kak Siti membesarkan tiga anak syurga di blog beliau DI SINI.
Sotong Masak Kicap Masam Manis
Bahan-bahan :
1 kg sotong (dibersihkan dan dikelar-kelar sahaja)
4 biji kentang (potong baji dan goreng garing)
1/2 cawan cili kering dikisar
3 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1" halia dikisar (Sk hiris kasar jer)
1 sudu kecil cuka
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan kicap manis (Sk kurangkan)
garam (Sk tak letak)
Gula (Sk letak 1 sudu besar)
Minyak untuk menumis
2 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 tangkai cili hidup ( dipotong serong)
Cara Memasak :
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis (gunakan minyak goreng kentang)
Tumis bahan kisar dan halia hingga garing.
masukkan sos tiram, cuka, kicap pekat dan kicap manis.
Masukkan gula.
Masukkan sotong.. masak dalam 7 - 8 minit sahaja.
Masukkan hirisan bawang besar dan lada.. tunggu bawang layu sekejap.
Masukkan kentang yang digoreng, kacau sekejap.
Sedia dihidangkan.
Sedapppppppppppppp!!
SEdapnya sotong... bak nk ckit...
ReplyDeleteCantik kejadiannye sebab dikelar2 mcmtu kn ..nnt trylh sk..
ReplyDelete