Assalamualaikum...
SOTONG adalah antara stok lauk yang selalunya ada dalam freezer di rumah Sk ni. Tak kiralah kalau ke pasar, pasaraya atau kedai runcit, jika nampak ada sotong yang cantik, mesti akan beli walaupun dah ada stok sotong di rumah. Biasanya Sk akan pek tiga hingga empat ekor sotong mengikut saiznya dalam satu bekas kecil supaya senang nak defrost bila nak masak sambal, masak kicap, masak hitam, masak padprik atau yang paling mudah dan laku, Sotong Goreng Kunyit.
Masakan ringkas tetapi sedap..
ReplyDeleteTakpe Sk jadi 'tong sampah', janji tak buang or bazirkan makanan hahaha :D
ReplyDeleteSotong goreng kunyit memang masakan pilihan ramai! Disukai ramai.
ReplyDeletelauk pauk yg x abis tu masukkan ke dalam nasi goreng...
ReplyDeleteKalau zaman kanak-kanak mak masak sotong buat cincin kat jari.Tapi sotong SK ni boleh buat gelang oooo
ReplyDeleteLama tak makan sotong goreng kunyit ni. Selalu makan sotong masak merah.
ReplyDeleteSama la..sotong antara yang perlu ada dalam stok kat rumah..sedpnya buat goreng kunyit...esok pi pasar cari sotong jugak la
ReplyDelete