MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Friday, June 4, 2010

SOTONG MASAK KUALI

ASSALAMUALAIKUM... Salam Pagi Jumaat.

LAMA sudah saya tak masukkan cerita masak-masak di Alam Sari nikan. Ye.. elehhhh... hik.. hik.. Ermmm... tak memasak ke? Saya ni tengah mengingat-ngingatkan lauk apakah yang terakhir saya masak... lupa makcik.

Sotong Masak Kuali ni merupakan resepi tertunda. Lupa sangat di rumah siapakah saya dapat inspirasinya. Puas saya cari balik, sehingga tertunda-tunda nak letak entri ini. Ialah.. nak juga 'link'kan tuan asalnya sebab masa tu saya cuma tengok cara memasak dan bahan-bahannya saja.

Kalau ikutkan, ibu saya selalu masak 'style' ini tapi gunakan ikan yang digoreng terlebih dahulu. Jadi saya pun buat cara yang sama cuma sotong ni saya masukkan dulu dalam kuali yang mengandungi sedikit minyak sehingga ia setengah masak. Cara memasaknya sama macam masak gulai asam pedas cuma kurangkan air dan gantikan dengan santan... sedap ni.

Sotong Masak Kuali

Bahan-bahan:
5 ekor sotong sederhana besar
1/2 senduk minyak masak
1 senduk cili yang siap dikisar bersama bawang (tengok sini)
1 batang serai
1/2" halia
1/2" lengkuas
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa
sedikit air
1 senduk santan kotak
tomato dibelah empat

Cara-caranya:
1. Bersihkan sotong, buatkan kulit luarnya. Panaskan kuali sebentar, masukkan sedikit sahaja minyak, masukkan sotong, balik-balikkan hingga sotong setengah masak, angkat, ketepikan.
2. Bersihkan kuali atau guna kuali lain, panaskan mnyak. Tumiskan cili yang siap dikisar bersama bawang hingga agak garing. Masukkan serai, halia dan lengkuas yang diketuk.
3. Kelar-kelar badan sotong, jangan putus, masukkan dalam kuali, gaul sebentar. Masukkan garam dan asam gelugor, kacau lagi, tambahkan sedikit air (dalam 1/2 cawan).
4. Masukkan santan, kacau selalu, masukkan tomato, kacau sebentar dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.

Selamat Mencuba.




p/s: tomato saya habis daaaaaaaaa...

2 comments:

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

26 SYAWAL

Assalamualaikum... ALHAMDULILLAH.. dah hari ke 26 kita meraikan Syawal. Ramai yang mengambil kesempatan mengadakan rumah terbuka da...