MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, May 18, 2010

KISAH ORANG DAPUR... cili kisar

ASSALAMUALAIKUM..
DAH siap masak untuk makan tengahari ke? Yang duduk kat rumah tu, mesti tunggu anak balik sekolah kan. Macam saya ni, tunggu waktu makan je.... hihi.

Saya ni pening sikit sebenarnya, bukan pasal apa.. cemanalah blog saya ni boleh jadi blog masak-masak ek. Tapi sebenarnya saya masih campur-campur dengan macam-macam cerita cuma kebelakangan ni banyak cerita masak-masak pulak. Ah, tak kisahlah, blog ahkak.. suka hati ahkaklah.. hik.. hik..

Orang nak masak ni pun ada macam-macam cara jugak kan. Ada yang hari-hari masak lemak... payah jugak. Hari-hari nak parut kelapa, nak perah santan lagi..,macam mak saya dulu-dululah. Hari-hari sayalah tukang suruh ke kedai... isk, bukan ngungkit, cerita je.

Nasib baik sekarang dah ada santan kotak jadi senanglah. Tak payah lagi nak memarut dan memerah. Jimat masa, jimat tenaga.. tapi wang tak berapa nak jimatlah, pasal kos santan kotak ni tinggi sikit banding dengan perah sendiri. Eh, ye ke? Entah-entah sama je, kelapa sebiji pun dah seringgit kan.. yo yo oww je aku ni.. hik.. hik..

Kalau orang Johor pulak, asyik-asyik masak asam pedas. Macam saya ni, balik-balik sambal tumis. Maaflah, rasanya tak pernah lagi buat entri sambal tumiskan... ada ke belum ek, dah selalu sangat masak, boleh dikatakan seminggu dua tiga kali jugaklah masak sambal tumis ni.

Jadi kenalah sentiasa bersiap sedia dengan cili kisar supaya cepat sikit masa nak memasaknya. Sebenarnya saya tak pandailah, asal nak masak baru nak rebus cili, kopek bawang dan sebagainya. Kecualilah kalau stok cili kisar memang betul-betul habis. Barulah itu jam (pinjam ayat Cik Mat.. hehe) juga nak rebus cili kering. Hishhhh... penat tu. Lagilah kalau bekerja ni kan, agak-agak bajet malam tu nak masak sambal tumis, terus je keluarkan cili kisar dari peti ais.

Satu lagi, cili kering saya dah siap dikisar bersama bawang merah dan putih. Senangkan.. Ada orang kata, cepat basi. Tapi pada saya tak pulak, tahan sampai sebulan tau. Kalau lebih sebulan, tak tahulah.. pasal biasanya paling lama dalam sebulan habislah stok cili kisar saya.

Jadi di sini saya nak kongsikan pada sesiapa yang kesuntukan masa nak mengisar cili tu, jadi lepas ni taklah terkejar-kejar lagi. Yang dah tahu, takpelah ya. Tumpang lalu..

Tapi saya tak pernah pulak kira berapa tangkai cili... ni anggaran cili kering yang bernilai RM2 ya.. hik.. hik... (keluarga saya kecik je). Jadi, bila ke kedai minta tukang jual tu bungkuskan cili kering RM2.

Bahan-bahan:
Cili kering (RM2)
24 ulas bawang merah sederhana saiznya
20 ulas bawang putih
1/2 cawan minyak masak
air secukupnya

Cara-cara:
1. Rebuskan cili kering sehingga lembut. Boleh potong kecil-kecil kalau rajin.
2. Buang air rebusan cili. Bilaskan beberapa kali, sila tahan nafas supaya tidak terbersin-bersin.. hik.. hik..
3. Masukkan separuh cili ke dalam jug mesin pengisar. Masukkan separuh bahagian bawang merah dan bawang putih.
4. Masukkan suku cawan minyak masak dan air kurang 1/3 bahagian jug. Kisar semua bahan sehingga halus. Tambah sedikit air jika perlu. Ulang pada sebahagian lagi.
5. Simpan dalam bekas yang ditutup rapat dan simpankan di dalam peti ais. Jika hendak digunakan ambil bahagian yang diperlukan dengan sudu atau senduk yang bersih. Jangan campurkan belacan dalam cili kisar yang hendak disimpan.
InsyaAllah, cili kisar ini tahan lama dan memudahkan kerja kita.

Kita boleh dapat cili kisar anggaran 1 kotak besar aiskrim walls atau nestle tu.

Nota: Jika beberapa lama disimpan, air punca peluh peti ais akan bertakung pada cili kisar, buang air tersebut.

1 comment:

  1. iza pon tak tau chamner org wat cili kisar ni..hehe..kalau buat pun cili kering tujelah yg dikisar..hehe..tapi biasanyalah beli je yg dah siap..tapi yg ni beli direct kat rumah nya..projek org kampung..takde brand punyer.. :))

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?