MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, February 17, 2010

Menikmati Mee Udang Banjir di Kuala Sepetang



ALHAMDULILLAH.. selepas sekian lama saya dan suami begitu teringin untuk menjamah sendiri Mee Udang Banjir yang begitu terkenal di Kuala Sepetang yang terletak di negeri Perak Darul Ridzuan, akhirnya hajat kami terlaksana juga semalam.
Kalau selama ini kami cuma dapat melihatnya di kaca tv atau suratkhabar dan internet, kini kami boleh merasa sendiri keenakan mee udang yang selalu dicanang-canang.
Kenapa dipanggil mee udang 'banjir' ye? Hmmm... sekurang-kurangnya lapan ekor udang dicampakkan ke dalam makanan yang anda pesan, tidak kiralah sama ada anda memesan mee udang, mee goreng, kuey teow goreng ataupun nasi goreng. Dan harga semangkuk menu dari setiap yang saya sebut tadi adalah RM7.00. Jadi bukanlah luar biasa, lainlah kalau harganya semangkuk RM3.00, betultak? Logiklah kalau hidangan anda banjir dengan udang, kerana RM7 itu.. hehe.
Bolehlah nanti kalau kita pergi ke kedai tomyam, kita minta dia buatkan banjir udang ke, sotong ke.. asalkan kita sanggup membayar, tentu mereka pun sanggup nak memasaknya..
Kalau sesape yang suka makan yang special-special tu, harga semangkuk menu dengan status 'special' tu, ialah RM11.00. Tapi masa kami sampai tu, udang special belum sampai, jadi yang ada yang kurang special, kalau ada, nak juga kami tengok cemane rupanya yang special tu.
Tapi tak pe, yang penting.. dah tau cemane rupa dan rasanya mee udang banjir..mmm, boleh tahanlah, penuh dengan rasa udang, (p/s: tentulah tinggi juga kolesterolnya..)tak sia-sia kami mencari Kuala Sepetang ni. Jom layan gambar-gambar yang sempat saya rakamkan di Kedai Mak Jah yang terletak di hujung sekali antara deretan Kedai Mee Udang di pekan Kuala Sepetang.




Orang ramai sangat.. janggut udang pun tak gunting.. hehe


Kuey Teow dalam sampan.. dush2! (tak boleh lawan Aat Char Kuey Tiaw 'Kuala Ketil')

alamak.. dah nak balik baru sampai.. yang ni sekilo RM60.. kalu tak mau jugak try

1 comment:

  1. Kuala Sepetang kat Blog Surirumah lagi best laaa.....nak udang lebih dari mee pun boleh...hehe...

    Akk tak pernah pergi tempat ni, mcm romantik je namanya.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?