MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, November 30, 2010

AGAR-AGAR CINCAU BERLUMUT


ASSALAMUALAIKUM wbt

SELAMAT PAGI MORNING.. hehe. Seorang teman sekerja, mempunyai bisnes cincau secara kecil-kecilan. Cincaunya lembut, boleh terus telan lembut saja lalu di tekak. Malam tadi, banyak pula lebih air cincau tak ada tempat nak simpan lalu saya modified hingga jadi macam gambar kat atas tu... hehe. Santan tu sengaja tak buat banyak sebab nak pastikan ianya terapung di paras cincau jer. Ada sesiapa berminat?

Bahan-bahan:
1 liter air cincau (asingkan cincaunya dan masukkan ke dalam loyang agar-agar)
10 gm serbuk agar-agar
1 sb pewarna coklat
100 ml santan kotak (jenama dicadangkan Ayam Brand, Kara, M&S)*
1 biji telur* (pukul sekejap)

Cara-cara:
~Campurkan serbuk agar-agar ke dalam air cincau, kacau sehingga semuanya hancur. Tambahkan gula jika perlu dan didihkan. Masukkan pewarna coklat.
~ Masukkan santan yang telah dipukul bersama telur. Kacau cepat-cepat sehingga sebati dan mendidih. Tuangkan ke dalam loyang agar-agar. Biarkan agak sejuk atau suam sebelum disimpan di dalam peti ais dan bolehlah dimakan sejuk.

1 comment:

  1. agar2 cincau pulak ye...lepas ni agar2 apa pulak kak yus?

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?