MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 21, 2016

APOM LENGGANG DAN MAKAN-MAKAN PRA HARI JADI

  Assalamualaikum...
 
DISEBABKAN ER bertugas di luar kawasan pada hari lahir Iman semalam
maka tiadalah acara makan-makan luar.
Sehari sebelumnya pula, ER menghadiri mesyuarat kelab,
jadi Sk plan memang nak makan maggi sahaja dengan Iman.
Waaaaaaa... lama giler tak makan maggi tau.
Tumis bawang putih dan cili padi,
masukkan rempah maggi kari, air.. dan rebus maggi satu minit.
Lepas tu pecahkan telur..
jirus-jirus sikit dengan kuah maggi yang sedang mendidih tu dalam satu minit lagi
tutup api... siap!
 
hehehehehhe.. tu baru berangan.
Tapi malam tu, sebelum ke mesyuarat ER balik rumah dulu
sebab lokasi mesyuarat telah dipindahkan dekat dengan kawasan rumah
Di tangannya menjinjit bungkusan plastik merah
"Apom!', kata ER sambil menghulurkan bungkusan pada Sk.
"Yey.. yey! Apom! Apom!", sorak Iman.
Yes... Family Favourite ni.. tak jadiklah masak maggi.. hihi.
 
 
 
Dahulu... kalau nak makan apom lenggang ni memang kena tunggu balik Kuala Ketil.
Ada peniaga melayu yang berjualan di Pekan Sabtu
dan aci yang menjual di warung sarapan Kg Batu Dua (tak silap).
 
Berbalik kepada apom yang dibawa balik ER ni,
Aci yang menjual ni duluuuuu meniaga di hadapan restoran cina
di taman tempat kami tinggal.
Dia akan menumpang di kaki lima kedai tu setiap petang sampai malam di mana restoran cina tu pun dah ditutup setiap kali dia meniaga.
Telan ailio ajelah.. nak beli fikir sepuluh kali juga.
Tapi.. sejak dia membuka warung sendiri kami dah ada keyakinan untuk membeli.
Tambah lagi, aci tu bagitahu dia mendapatkan bekalan ayam
dari kedai runcit Aceh dekat kawasan taman ni jugak.
 
 
Ada yang tak pernah makan apom ni.
Apom Lenggang ni terkenal belah-belah utara selalunya.
Bila ditanya, aci mengakui yang dia orang Sg Petani.
Ooooo... dah kenalah tu.. patutlah aci pandai buat apom.
Di Johor ni memang jarang jumpa restoran India (walaupun femes) yang membuat apom.
Susah ke buatnya??
tengok resepi macam senang..
 
Resepi ini dikongsikan oleh seorang rakan fb.
Menurut empunya resepi, fb : Azlina Ina
kebanyakan resepi apom lenggang tidak memberi sukatan air yang tepat
dan semuanya suruh agak-agak.
Haaaa.. memang betul pun.. Sk setuju sangat.
Macam tak ikhlas jer bagi resepi kan.
Okey, sesiapa yang nak cuba dan rasa sendiri keistimewaaan Apom Lenggang ni boleh cuba resepi Pn Azlina ni ya.
Kalau boleh, gunalah kuali apom yang khas.
Bentuknya macam kuali biasa tu juga tapi saiz kecik sekali la..
jangan guna kuali nak goreng mee pulak, hihihi.
Kepada Pn Azlina, terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.. semoga Allah swt memperluaskan lagi pintu rezeki puan sekeluarga
 
Resepi Apom Lenggang Lemak Manis
 
Bahan-bahan :
 
2 cawan tepung beras*
1 - 2 sudu makan (rata) yis kering*
3 sudu besar gula*
sedikit garam*
3/4 cawan air suam*
1 biji telur
1/2 cawan santan pekat
 
Satukan semua bahan bertanda * dan kacau rata
Tutup dan biarkan 30 minit
Selepas 30 minit, buka tutup dan masukkan telur dan santan pekat
Kacau rata-rata.
 
Panaskan kuali, letak minyak sikit atas tisu dan sapukan rata-rata pada permukaan kuali.
Tuang satu senduk adunan apom dan lenggangkan kuali.
 
Bentuk apom lenggong adalah,
kelilingnya nipis dan tengahnya tebal mengikut lengkuk kuali tu ya
(tengok gambar) kalau rata jer nanti tak jadi bentuk apom tapi bentuk lempeng.. heheheh
 
Tutup kuali dengan tutup yang bersesuaian.. biar tiga minit.
Angkat... tidak perlu diterbalikkan.
 
 
 
Haaaaaaaaa...
Suka sangat dengan rasa apom yang lemak manis
tepinya rangup dan gebu di tengah
 
 
 
Apom ini biasanya dihidangkan dengan kuah kari ayam atau kambing
(kambing paling sedap laaa)
dan santan cair manis. Santan tu jangan cair sangat nanti tak lemak pulak.
huiiii.. yang lemak-lemak tu memang feberet Sk laaaa.. huwa huwa huwa.
Tapi ada juga yang makan dengan sambal tumis dan kaya.
Suka hati dan ikut citarasa masing-masing.
 
 
Macam kebetulan pulak,
kalau tahun lepas Iman dapat makan pulut kuning yang dibawa Nenek Alang
Kali ini, dapat makan pulut kuning yang diberikan Kak Sapura,
kawan sepejabat ER yang baru juga menyambut hari jadinya kelmarin.
Terima kasih Kak Pura.. sedap sangat pulut dan rendang.
Berebut-rebut makan tiga beranak.. hahahaha. 
 
 
Kek hari jadi Iman..
sedapppppppppppp sangat
kalah SR tauuuu
terima kasih Atul sebab buat kek yang sedap untuk Iman
:))))) 

4 comments:

  1. Tengok gambar apom lenggang ni tapi tiba-tiba teringin nak melempeng pulak... :)

    ReplyDelete
  2. Kakak tak pernah rasa apom tu.
    Tapi kalau pulut kuning tak payah cakaplah... favorite akak tu.

    ReplyDelete
  3. Tengok mcm sedap apam tu tapi CH tak pernah mkn..
    Nak cuba buat lak SK..

    ReplyDelete
  4. Kak atie pon xpernah mkn apom lenggang gak....tgk mmg nampak sedap!!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?