MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, January 27, 2016

MAMAK, BUBUH BAWANG BANYAK-BANYAK EYH

  Assalamualaikum...
 
 
BETULLAH kata ibu Sk,
kenangan ni, berapa lama pun kita hidup
kita akan rasa
bagaikan baru semalam benda tu berlaku.
Rasanya baru semalam berkeliling duduk mengadap ibu
patah-patahkan mi maggi dalam besen
sementara tunggu air mendidih atas dapur
Mi maggi cepat dimasak sedap dimakan katanya
dapat makan mi maggi
adalah salah satu kebahagiaan
masa zaman kanak-kanak Sk
 
dan...
dapat menikmati sepinggan mi maggi
juga satu kebahagiaan bagi Iman
hehehehehe
 
Semalam...
ER bertugas sampai malam
maknanya ada peluang Iman makan mi maggi
sebab kalau ER ada
biasanya wajib makan nasi
atau makanan berat
Bila tahu saja babahnya tak ada
sejak semalam dia plan nak makan mi maggi
"Yaya nak bawang banyak-banyak tau, bonda"
pesan Iman awal-awal
 
Padahal duluuuu... mana dia nak makan bawang
sehelai bawang dalam mulut pun
dia boleh kesan
sekarang ni.. suka pulak makan bawang
nak banyak-banyak pulak tu
tak tahu maung.. huhu
 
Sk mula belajar menumis mi maggi
dan letak bawang banyak-banyak
dengan kawan Sk
yang dipanggil Ucu
ada jugak yang panggil Apoon
tapi Sk lagi suka panggil Ucu..
aiiii... rindunya dengan Ucu, Along dan Achik
inilah kawan susah-senang
masa Sk bekerja di tempat lama
makan sama-sama
tidur sama-sama
lepak sama-sama
shopping sama-sama
kena marah sama-sama
huhuhuhu
 
Di kolej tempat kerja kami dulu
ada satu restoran mamak
Ada restoran melayu jugak
biasanya kalau kami ada kelas sampai malam 
restoran mamak nilah tempat kami makan petang-petang
sebelum masuk kelas
 
Biasanya kami makan roti canai
Tapi hari tu Ucu kata nak makan mi maggi
Semasa mamak tu berlalu selepas ambil order
Ucu pesan,
"Mamak, bubuh bawang banyak-banyak eyh"
Mamak tu terus toleh dengan muka bengis
"mana ada orang masak maggi letak bawang"
uiiii.. tatutnya..
tapi Ucu gelak
"adalah mamak.. letak ajalah," kata Ucu.
Ucu kata, kalau tak ada bawang
dia sendiri pergi dapur potong bawang
iyo iyo o je Ucu ni
 
 
Bila mamak letak pinggan mi maggi
nampak bawang banyak
uiiii.. sedaplah maggi ada bawang rupanya
sebelum tu biasa Sk rebus gitu-gitu jer
sejak tu kalau masak mi maggi
Sk akan menumis bawang dulu
sebelum dimasukkan rempah maggi
tumis sampai wangi
baru masukkan air
 
 
Ini pinggan Sk
pecahkan telur dalam kuah maggi
dan diangkat separuh masak
Kuning telur akan menjadi suapan terakhir
dah umo 40 pun perangai macam budak-budak
hahahaha 
 
 
Iman pulak
nak kuning cair
lepas tu dia akan pecahkan dalam kuah tu
supaya lemak
huhuhuhu
macam-macam
  
 
Gambar hiasan : Laksa Penang
Tini bagi
maceh tauuuuu 

1 comment:

  1. La... kakak memang kalau masak maggi letak bawang dan tambah cili dan daun sup tau SK

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?