MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 14, 2016

TALAPIA BAKAR CICAH AIR ASAM

  Assalamualaikum...
 
GARA-GARA tak puas makan Talapia Bakar
di Pinggiran Sungai Sayong, Kuala Kangsar, Perak
sekembalinya dari utara akhir tahun lepas.. akhirnya terjadiklah
Talapia Bakar Cicah Air Asam di dapur Alam Sari.
Lama dah kejadian ikan bakar ni.. tentu ada yang perasan Sk dah kongsi dalam ig dan fb.
Kebetulan betul-betul ada seekor sahaja talapia merah yang besar di Pasaraya Gergasi
semasa kami singgah membeli barang-barang dapur.
Yang lain semua besar tapak tangan jer.
Tak sangka pulak ada orang rupanya yang teringin.. hihihi.
 
 
Talapia ni Sk bakar guna magic pan.
Langsung tak balut daun pisang atau aluminium foil.
Bakar bulat-bulat jer macam tu.
Sebelum tu Sk perapkan dulu dengan garam dan kunyit macam nak goreng ikan.
Hasilnya dapat kulit talapia yang rangup krup krap krup krap.
Rangup bukan hangus ya.. sengaja bakar garing sikit bagi confident
ikan dah cukup masak.
Maklumlah, selama hidup berumahtangga, boleh dikira dengan jari
berapa kali jer membakar ikan ni.
kalau tidak asyik goreng, gulai, kari...
goreng, gulai kari.. huhuhu.
 
Resepi air asam, Sk search dalam fb
Nak cari resepi air asam yang sedap
menggunakan asam jawa
Rupanya baru sedar yang di dapur tak ada asam jawa
yang ada cuma asam keping
nangis!
Asam keping pun asam kepinglah.... huwa huwa huwa
Tengok bahan apa yang perlu
dan olah resepi sendiri
(terima kasih.. Sk lupa sumber air asam dari fb siapa)
 
Talapia Bakar
 
Ikan Talapia Merah (saiz besar)
Garam dan kunyit secukupnya
lumur pada ikan.
Bakar, 10 minit di setiap bahagian
dan tambah lagi dua minit untuk pembakaran akhir
Bakar dengan api sederhana
dalam magic pan
 
Air Asam
 
5 keping asam gelugor rendam dalam air masak setengah cawan
belacan bakar sebesar ibu jari
1 biji bawang besar hiris
5 biji cili padi hiris
1 tangkai cili merah hiris
2 sb budu (Sk tambah)
1 sk gula
1 biji limau nipis (ambil jusnya)
 
Gaul semua bahan.. tenyeh-tenyeh hingga sebati.
Hidangkan ikan bakar dengan air asam
Iman suka.. ER suka
yang best bila ditanya makan budu tak
dijawab mereka tidak
padahalllll.....
kering air asam diorang kerjakan
 
 
 
Gambar : Talapia Bakar Seekor RM25 
Makan di Persisiran Sg Sayong, Kuala Kangsar, Perak. 

3 comments:

  1. Hmm... ikan bakar ni yg special aroma dia
    Keluar aje dari pemanggang mak-ai hidunglah yg rasa sedap dulu sebelum masuk mulut

    ReplyDelete
  2. Salam sari...ikan talapia bakar mmg sedap..bykkk isinya!!

    ReplyDelete
  3. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?