Assalamualaikum...
MASIH lagi dengan kisah Sehari di Melaka Bandaraya Bersejarah, hehehe.. Kali ini kami sengaja memilih pakej early bird semasa menempah hotel. Pakej early bird ni memang tak ada sarapan semata-mata untuk menikmati sarapan stail orang Melaka. Cadangannya macam-macam.. Nak makan roti canai aranglah.. Satelah... dan macam-macam lagi. Nasi Gunting antara cadangan utamalah.. Cuma roti canai arang jer tak dapat almaklumlah, mula nak cari sarapan pun dah pukul sepuluh jadi lu pikirlah sendiri, hahahaha.
Nasi Gunting.. Ada yang tanya kenapa panggil nasi gunting? Yang sebenarnya bukan nasi yang digunting tapi lauknya.
Gulai daging (kari), isi gulai yang terdiri dari campuran daging dan perut (babat) digunting terus ke dalam pinggan pelanggan sebelum dicurahkan kuah gulai. Ada sedikit sambal, ulam timun, cili hijau dan telur masin.
Sedap ke sedap?
Sedaplah bagi Sk, luar biasa sedap sebab tak ada di Johor.
😆😆😆
Dapat jugak makan sate daging dan babat.
Belah Melaka dan Muar memang biasa ada sate waktu sarapan kan.
Nasi Gunting dan Sate ni lokasinya di Pasar Besar Melaka yang baru iaitu di Bachang, tak jauh dari lokasi pasar lama.
Dalam perjalanan balik kami singgah ke Alai menikmati Coconut Shake Alai.
Maka tamatlah percutian sehari ke Melaka.
Next?!
uniknyaaa digunting2 dulu baru dituangkan gulainya..
ReplyDeletetak pernah lagi sampai ke sini...
ReplyDeleteku fikirkan nasinya yang digunting.rupanya lauk yang digunting. unik juga ni
ReplyDeleteKita tengok baca makan makan, perut kita yang seu tegang Kak hahahaha
ReplyDeleteat first CT ingat mmg nasi tu yang kena gunting walaupun mcm xdpt bayang mcm mane nk gunting nasi hehe..
ReplyDeletewahhh menarik nii..
ReplyDeletecepat2 scroll nak tengoak mana nasi yang digunting hahaha..
ReplyDelete