MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, April 19, 2010

jom buat 'cheese cake'




Assalamualaikum, Salam Sejahtera.... amboii.. hari-hari Isnin macam ni ramai yang mengeluh... 'monday blues' kononnya.. ahakz!

Hari ini saya nak kongsikan resepi kek keju yang saya buat Sabtu lepas. Sedap dan lemak manis rasanya ditambah pula dengan topping coklat ganache dan buah strawberry... memang terangkat. Kali ni Yaya betul-betul suka, berulang-ulang dia makan. Hai... makin chubbylah anak saya sorang tu.. Lagi satu dia punya suka sampai siap letak lilin konon-konon sambut birthday.. haha.

Resepi ni saya dapat dari Kak Jun 'cupcakekasih' . Base yang saya gunakan ialah adunan kek span jenama Nona yang saya buat sehari sebelum tu. Terima kasih ya, Kak Jun, saya kongsikan resepinya di sini untuk kawan-kawan yang lain.

Bagi yang baru nak belajar tu saya nak beritahu, base kek span yang kita gunakan ni, tebalnya lebih kurang dalam 1" je. Jadi kek span saiz biasa tu hendaklah dibelah dua. Jangan pulak letak semua dalam loyang ya. Sebenarnya saya pun baru belajar.. huk2..

Eh.. eh.. banyak cerita pulak ya.. Jom salin resepi..



Kek Keju Lemak Manis
Bahan-bahannya:
Base:
1 slice 8" kek span (saya guna adunan kek span jenama Nona dan dibelah dua)

Adunan Krim Keju
Bahan A:
350 gm susu segar
50 gm susu pekat manis
250 gm krim keju
50 gm tepung gandum diayak
5 bji merah telur

Bahan B:
5 biji putih telur
80 gm gula kastor

Cara-cara:
Adunan A:
1. Panaskan ketuhar 180'C. Lapik kertas minyak pada loyang berukuran 8". Masukkan kek span, ketepikan.
2. Masukkan susu segar, susu pekat manis dan krim keju dalam satu bekas tahan panas dan masak secara double boil. Kacau sehingga larut dan sebati.
3. Masukkan tepung, kacau lagi sehingga likat.Tutupkan api.
4. Masukkan merah telur, kacau hingga sebati, ketepikan.

Adunan B:
5. Masukkan putih telur dan gula dalam bekas mixer, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan gebu dan stabil.

6. Masukkan adunan B ke dalam adunan A, kacau secara kaup balik adunan hingga sebati, tuang dalam loyang yang disediakan tadi.
7. Bakar secara 'steam bake' (letakkan loyang kek di atas dulang pembakar yang diisikan air sederhana panas) selama 1 jam + 20 minit, atau sehingga permukaan kek berwarna coklat keemasan.
8. Apabila masak, matikan ketuhar, biar kek dalam ketuhar dan buka sedikit sahaja pintu ketuhar. Keluarkan apabila kek telah sejuk.
9. Simpan kek dalam peti ais antara 5 ~ 6 jam, barulah dihias mengikut citarasa anda.


5 comments:

  1. sedapnye...bwaklah kat sini...nak rasa...huhuhu

    ReplyDelete
  2. erienz, camne nak bawak, anak dara akak dah bedal habis2an.. huhu

    ReplyDelete
  3. tu dia...meleleh coklat dia...beshnye...

    thanks sudi jenguk2 ke blog saya tu...kat sini pun best jugak...macam2 ada...bolehla kite link ye :D

    ReplyDelete
  4. salam yus...emmm sedapnya kek keju lemak manis tu...ditambah pulak dengan coklat dan strawberry tu...

    ReplyDelete
  5. Fiza, memang sy suka sgt coklat yang meleleh smpi melimpah2 ni.. hak2..
    kita bukan setakat jenguk2 lagi blog awak, mmg mngadap.. haha

    Kak Ima, ni gara2 tengok cheese cake kat blog Kak Ima la, tergoda i..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?