SIAKAP STIM HONG KONG STAIL

Seri Kandi Tanah Jauhar
2

ASSALAMUALAIKUM wbt

BARU lepas makan, terus mengadap lappy.. hehe. Dah lama tak masak ikan kukus, ini menu yang baru saja lepas kami santap, siakap kukus Hong Kong stail. Tak tahulah kalau pergi Hong Kong ada tak menu ni, sebab belum pernah sampai sana lagi.. hihi. Kalau ikutkan ini resepi ulang tayang, boleh tengok di sini. Tapi yang ini dia punya bahan ada sedikit perubahan mengikut citarasa ketua chef... huk.. huk. Layanzzzzzzzzzzzzz!!


Bahan-bahan:

Seekor ikan siakap saiz sederhana (disiang cara butterfly tau)

Bahan A:

3 sb kicap cair

1 st kicap pekat

2 st gula

1" halia*

1" serai*

1 btg daun ketumbar*

3 ulas bawang putih*

1/4 cwn air

sedikit minyak bijan

sedikit serbuk lada hitam


~ Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk, kacau rata dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan dalam pinggan stainless still.

~ Kukuskan ikan selama 10 minit. Makan bersama nasi putih dan hirisan cili merah dan cili padi bersama kicap cair.

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!