MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, November 27, 2010

SIAKAP STIM HONG KONG STAIL


ASSALAMUALAIKUM wbt

BARU lepas makan, terus mengadap lappy.. hehe. Dah lama tak masak ikan kukus, ini menu yang baru saja lepas kami santap, siakap kukus Hong Kong stail. Tak tahulah kalau pergi Hong Kong ada tak menu ni, sebab belum pernah sampai sana lagi.. hihi. Kalau ikutkan ini resepi ulang tayang, boleh tengok di sini. Tapi yang ini dia punya bahan ada sedikit perubahan mengikut citarasa ketua chef... huk.. huk. Layanzzzzzzzzzzzzz!!


Bahan-bahan:

Seekor ikan siakap saiz sederhana (disiang cara butterfly tau)

Bahan A:

3 sb kicap cair

1 st kicap pekat

2 st gula

1" halia*

1" serai*

1 btg daun ketumbar*

3 ulas bawang putih*

1/4 cwn air

sedikit minyak bijan

sedikit serbuk lada hitam


~ Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk, kacau rata dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan dalam pinggan stainless still.

~ Kukuskan ikan selama 10 minit. Makan bersama nasi putih dan hirisan cili merah dan cili padi bersama kicap cair.

2 comments:

  1. Waaaa...serius cakap, memang stimm lah tengok!!...

    ReplyDelete
  2. Haishhhh!! Malam2 stim.. parah ni.. hihi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?