ASSALAMUALAIKUM wbt
BARU lepas makan, terus mengadap lappy.. hehe. Dah lama tak masak ikan kukus, ini menu yang baru saja lepas kami santap, siakap kukus Hong Kong stail. Tak tahulah kalau pergi Hong Kong ada tak menu ni, sebab belum pernah sampai sana lagi.. hihi. Kalau ikutkan ini resepi ulang tayang, boleh tengok di sini. Tapi yang ini dia punya bahan ada sedikit perubahan mengikut citarasa ketua chef... huk.. huk. Layanzzzzzzzzzzzzz!!
Bahan-bahan:
Seekor ikan siakap saiz sederhana (disiang cara butterfly tau)
Bahan A:
3 sb kicap cair
1 st kicap pekat
2 st gula
1" halia*
1" serai*
1 btg daun ketumbar*
3 ulas bawang putih*
1/4 cwn air
sedikit minyak bijan
sedikit serbuk lada hitam
~ Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk, kacau rata dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan dalam pinggan stainless still.
~ Kukuskan ikan selama 10 minit. Makan bersama nasi putih dan hirisan cili merah dan cili padi bersama kicap cair.
Waaaa...serius cakap, memang stimm lah tengok!!...
ReplyDeleteHaishhhh!! Malam2 stim.. parah ni.. hihi
ReplyDelete