MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, January 3, 2016

SIPUT SEDUT GORENG BERCILI

Assalamualaikum...

ALHAMDULILLAH.. Hari ini kita telah melangkah ke hari ketiga dalam tahun 2016. Pejam celik pejam celik, kalau diimbas kembali zaman main nyanyi-nyanyi kat belakang tandas sekolah rendah dulu, zaman berebut tiang, zaman lari dalam guni.. macam tak sangka umur dapat mencapai ke tahap ini. Terima kasih Allah swt yang meminjamkan umur dan kesihatan pada diri ini. Dapatlah diri merasa bagaimana menjadi tua di mana kesakitan mula menjengah, sengal di sana, bisa di sini.. huwa huwa huwa. Apapun Alhamdulillah, kerana kesakitan itu merupakan penghapus kepada dosa-dosa kecil.. insyaAllah.

Semalam.. selepas menghantar Iman ke kelas tuisyen dan bersarapan Tosei Masala di sebuah restoran India, kami singgah ke pasar di Taman Universiti. Tak banyak ikan segar.. sebenarnya tak ada jenis ikan yang dimakan Pak Inche. Yang ada ikan kembung pun macam dah betul punya kembung. Terserempak dengan kawan lama, katanya kalau nak ikan baru datanglah pada hari selasa sebab pada hari Sabtu biasanya mereka akan cuma menghabiskan stok ikan dalam minggu tu. Kalau hari Ahad lagilah lama sebab hari isnin pasar tak buka. Tips yang bagus untuk orang yang jarang ke pasar macam Sk.. hehehehe.

Lepas tu nampak siput sedut berbungkus-bungkus. Teringin pulak rasanya nak makan siput masak lemak cili padi. ER kata dia tak larat nak potong (buntut) siput tu. Sk kata, tak apa.. Sk buat.. hihi. Punyalah nak makan tu kan. Ialah, tak puas hati kalau beli yang dah siap masak tu, semangkuk kecil pun dah RM5. Tu pun kadang bercampur dengan kulit yang dah kosong. Penipuan apakah ini?? Tanya harga sebungkus tu RM8. Mak aihhh.. dulu dulu dulu baru RM3 - RM4 je sebungkus. Patutlah yang dah siap masak tu mahal.. kan.. huhu.

Sampai taman, singgah kedai dulu beli kelapa parut. Ni sebab teringat petua yang diajar Che Mat Gebu supaya kita gaulkan siput sedut dengan hampas kelapa dahulu semalaman sebelum memasaknya. Tujuan untuk mensucikan siput sedut tu. Tapi Sk tak sempat simpan semalaman. Kalau simpan semalaman bila masa pulak nak menyiangnya, hari ni dah bekerja..kan. Sk gaulkan dalam dua jam je rasanya. Lepas tu baru siang dan cuci. Dah bersih siput-siput tu tetiba ada orang mintak separuh nak masak goreng bercili. Haaaaa.. tu dia cerita punya panjang sejarah siput nikan.. mih mih mih. Siput Goreng Bercili ni dimasak ER. Sk kalau ER memasak ni.. dah tunjuk kat mana bahan-bahan terus lari jauh-jauh. Kalau tak, nak membebel je mulut ni.. ada karang kena hempuk dengan kuali.. kui kui. (Sebenarnya malas nak layan.. semua nak minta kita tolong ambilkan nanti.. kih kih kih)


Siput Sedut Goreng Bercili

Bahan- bahan :

400 gm siput sedut
3 ulas bawang putih didipecahkan sahaja
Halia sebesar ibu jari dihiris
5 biji bawang merah kisar
1 senduk kecil lada kering kisar
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat
1 sb gula
1/2 cawan air
Hirisan tangkai dan daun ketumbar
setengah labu bawang besar dipotong bulat
Sedikit Minyak masak untuk menumis

Caranya :
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan bawang merah dan lada kering kisar.
Kacau hingga terbit minyak.
Masukkan sos tiram dan kicap pekat.. kacau sebati.
Masukkan gula dan air. Kacau rata.
Masukkan siput.
Goreng hingga siput cukup masak anggaran 8 - 10 minit.
masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
Taburkan tangkai daun ketumbar yang dipotong seinci2. 
Kacau sekejap hingga bawang sedikit layu.
Akhirnya tutup api.
Hidangkan siput dan taburkan daun ketumbar.

Selamat mencuba.

1 comment:

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?