ASSALAMUALAIKUM wbt
KEK cawan vanilla ini ditempah oleh seorang kawan sekerja, kononnya nak buat food testing... hehe. Suka hati kaulah ya, kalau suka boleh order lagi. Kali ini saya ingin kongsikan resepi kek cawan yang sangat mudah. saya dah paparkan beberapa kali di sini di mana nak dapatkan resepinya tetapi disebabkan ada yang bertanya, maka saya taipkannya di sini. Resepi krim di atas kali ini saya gunakan cheese cream, sebab saya sukakan rasanya yang lebih lemak... hehehe, biasalah, kalau buatkan orang, kitapun menumpang makan sekali.. kih.. kih.. kih.
Bahan-bahan kek cawan:
Selamat Mencuba.
Kalau malas, rasa tinggal nak makan jer.. bolehlah tempah dengan saya ya... hehehe.
KEK cawan vanilla ini ditempah oleh seorang kawan sekerja, kononnya nak buat food testing... hehe. Suka hati kaulah ya, kalau suka boleh order lagi. Kali ini saya ingin kongsikan resepi kek cawan yang sangat mudah. saya dah paparkan beberapa kali di sini di mana nak dapatkan resepinya tetapi disebabkan ada yang bertanya, maka saya taipkannya di sini. Resepi krim di atas kali ini saya gunakan cheese cream, sebab saya sukakan rasanya yang lebih lemak... hehehe, biasalah, kalau buatkan orang, kitapun menumpang makan sekali.. kih.. kih.. kih.
Bahan-bahan kek cawan:
- 250 gm mentega
- 200 gm gula kastor/ gula pasir halus
- 5 biji telur ayam
- 1 1/2 st esen vanilla
- 310 gm tepung gandum*
- 2 st baking powder*
- 1 st baking soda* (ayak bersama bahan bertanda*)
- 200 gm coklat cip
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 - 180'C.
- Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memutar sehingga sebati.
- Masukkan esen vanilla.
- Perlahankan kelajuan, masukkan bahan yang diayak. Putar perlahan sehingga semuanya sebati, matikan mesin.
- Masukkan coklat cip, gaul dengan spatula hingga rata.
- Sudukan ke dalam mangkuk kertas yang disukai lebih kurang lebih sedikit dari setengah mangkuk. (3/4 pun banyak sangat)
- Bakar antara 25 hingga 30 minit, cucuk bahagian tengah kek dengan lidi bagi menguji.
- 250 gm krim keju
- 125 gm mentega
- 3 sb gula icing (rasa manis mengikut citarasa anda)
Selamat Mencuba.
Kalau malas, rasa tinggal nak makan jer.. bolehlah tempah dengan saya ya... hehehe.
menyelerakan.....
ReplyDeleteterima kasih, Mr Mama
ReplyDeletesedapnya boomark blog ni nanti senang jika nk buat kek!
ReplyDeleteAssalammualaikum, cik Sari Yusa... cupcake ni mmg sedap ler.... thanks for da recipe... saya dh cuba dh & dah jual pun cupcake ni hehehe.... kwn2 kata sedap.... nak tgk hasilnya? jom la jln2 ke blog saya... saya letak resepi cupcake tu kat blog x per ke? :D
ReplyDelete