SAMBAL BUNGA KANTAN & KERACUNAN MAKANAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
2
ASSALAMUALAIKUM wbt

INILAH akibatnya kalau asyik makan.. makan dan makan. Memanglah kita perlu makan tapi kalau makanan tu dah bercampur-campur dalam perut tak mengikut kategori akhirnya terimalah padahnya sendiri. Sebenarnya sudah dua hari perut saya merasa sebu, kembung dan macam-macam rasalah. Setakat semalam saya masih tahan lagi tapi sejak jam 2 pagi tadi sakit perut tu telah sampai kemuncaknya sehinggalah pagi tadi. Dalam pada tu gagahkan juga pergi ke pejabat memandangkan saya tidak mahu lagi menambah rekod cuti sakit untuk tahun ini. Cuti kecemasan? Oh! Tidak... banyak perkara yang perlu saya selesaikan sebelum bercuti panjang pada minggu depan sempena Tahun Baru Cina. Aish! Macam dia yang nak raya, pula. Kami akan pulang ke utara kerana akan berlangsungnya kenduri tahlil mega sepatah kata kakak ipar saya, Kak Fauziah... hehehe.

Memandangkan usb card reader saya masih belum berganti yang baru, hari ini saya akan kongsikan gambar yang sudah berhabuk dalam simpanan PC saya. Sambal bunga kantan ini pemberian seorang kawan juga resepinya, mari kita kongsi. Sedap ni makan dengan nasi putih, jemput-jemput dengan lempeng pun boleh.



Sambal Bunga Kantan
Bahan-bahan secukupnya:

Cili Api*
Bawang merah*
Bawang putih*
Ikan bilis*
Bunga kantan dihiris halus
Sedikit minyak untuk menumis

Tumbuk lumat bahan bertanda * dan tumis sampai garing.
Masukkan sedikit air, garam dan perisa(ajinomoto kalau suka)
Masukkan bunga kantan yang dihiris halus, kemudian masukkan asam keping.
Sedia dihidang.

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sama la kita kak, mas pun baru lepas sakit perut...agaknya asyik makan pedas2 kot...
    tapi sambal bunga kantan tu menggoda la....

    ReplyDelete
  2. Mas, yang pedas tulah yang sedap, kan. Hik2, akak ni kalu hari kerja slalu beli mknn dari luar, bcampur2 mkn tu yg tkena agaknya... huhuhu

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!