ASSALAMUALAIKUM wbt
SARAPAN pagi tadi setelah didapati stok roti telah kehabisan. Lagipun tekak ni tiba-tiba teringin sangat nak makan dan diri ini macam rajin pula nak mengadun tepung. Alah.. bukan susah pun, bawang besar setengah labu, kentang sebiji semuanya dipotong dadu. Cili padi 4 5 biji, daun bawang kalau ada hiris sekali, campurkan telur sebiji dan tambahkan garam atau stok ikan bilis atau stok ayam (apa2 jerrrrr...). Lepas tu masukkan tepung dalam 2 1/2 cwn, tambahkan air jangan cair sangat, jangan pekat sangat. Dah siap, panaskan minyak, cucurkan adunan dalam minyak panas guna senduk supaya adunan menjadi leper dan lebar. Sebab tu jangan pekat sangat kalau tak nanti dia tak jadi leper dan liat pula kalau digeget... hehehe... layan dengan sos cili lebih pie tee hari tu, walaupun tinggal sikit tapi sayang nak buang... kih.. kih.. kih.
Sedapnyer cucur kentang.
ReplyDeletehttp://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/01/ada-hantu-siapa-berani.html