NASI BERIANI ORANG KAHWIN TAPI TAK ADA PENGANTIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum...


PELBAGAI acara berlangsung di kolej hari ini. Oh, ya.. untuk pengetahuan, program Camp Based sebelum ini sudah berakhir pada 28 Oktober lepas. Tiada lagi pelajar yang dikurung dalam kolej. Dah boleh bebas tinggal di luar asrama dan dah boleh beli makanan secara dalam talian.  Semua pelajar juga telah mula masuk kuliah bersemuka sejak 7 November lepas, dah tak ada lagi kelas dalam talian.

Hari ini, berlangsungnya peperiksaan percubaan bagi beberapa program masakan. Antaranya bagi pelajar Tahap 3, mereka dikehendaki menyediakan makanan secara buffet dengan tema 'Perkahwinan' atau 'Wedding'. Orang Johor biasanya akan menghidangkan Nasi Beriani sebagai juadah utama kenduri, jadi, makan nasi berianilah kita hari ini.


Batch ini merupakan pelajar yang baru pulang dari praktikal. Memandangkan tempoh pkp, mengikuti kuliah dalam talian, mengikuti intern di hotel-hotel yang tentunya kurang tetamu di musim pandemik ini, hasil masakan mereka agak membanggakan. Tidak ada kurangnya nasi beriani yang mereka sediakan ini dengan nasi beriani yang Sk nikmati di rumah orang kahwin yang menggunakan khidmat katering.


Daging Beriani. Dagingnya lembut dan boleh dikunyah oleh remaja purba macam Sk ni. Walaupun tekstur rempah beriani agak pekat dan kurang berkuah sehingga sekali pandang, ingatkan rendang dan namun ia sedap dan tidak mengecewakan. 


Lauk wajib nak dikawankan dengan nasi beriani, tentulah Ayam Masak Merah. Walaupun cilinya sedikit pedas, namun kita masih tahu ia Ayam Masak Merah, bukan Ayam Sambal.


Dalca.. sedap, sayur-sayuran masih segar dan tidak lodoh seperti kebanyakan dalca di majlis kenduri cuma potongan terungnya agak besar, nak cepat potong eh?!


Sk ambil ketiga-tiga lauk, ni kalau tahu, bawa Acar Buah dari rumah atau pajeri nanas siap-siap.


Sup Tulang Merah dan Roti Perancis.
Kalau nak masak tulang merah, kepala lutut kambing ni la yang paling sedap sebab ada sum sum dalam tulang tu haaa.


Rojak Buah.. yang ni Sk tak sempat nak makan.


Pie Tee.. inti sengkuang dan lobak merah. 


Buah-buahan.. betik, naga, tembikai dan honey dew.


Tart buah-buahan. 


Puding Roti.. bersama sos kastard. Lupa nak ambil gambar yang dah dituang sos kastard.


Bubur Pulut Hitam.. ni Sk tak makan sebab tak minat, hihihi.

Semoga dipermudahkan urusan anak-anak ini menghadapi peperiksaan sebenar minggu depan.. Amiiinnn Ya Robbal Alamiiinnn.

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. good job anak-anak...
    bubur pulut hitam tu faveret ammi sekeluarga

    ReplyDelete
  2. Semua feveret termasuk bubur pulut hitam tu.Hi3.

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau ada course masak² mcm ni... selalu mkn sedap² jd tester... hehehehe... bubur pulut hitam paling win... terus craving

    ReplyDelete
  4. Lamanya x makan bubur pulut hitam...dapnyaaaaa

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!