Assalamualaikum WBT
JEMU dahlaaaa asyik makan kat kedai, rabu lepas, gigih masak lepas balik kerja. Gigih tu sebenarnya bukan pasal rajin sangat pun, cuma mengenang bawang-bawang yang dah dibeli Pak Inche tu, sayangnya kalau busuk, dahlah bukan murah, huhu. Tapi, kalau murah pun bukan alasan untuk dibiar busuk tau, huhuhu.
Sk masak cara ekspresi jer ni, tak rajin nak tumbuk arau hiris bawang, semua Sk campak dalam chopper jer. Untuk dapatkan tekstur bawang yang lumat, Sk masukkan sedikit minyak masak.
Masak pun dalam periuk noxxa terus, dari proses menumis, sampailah dah masukkan ayam tu, Set HP 12 minit, dengan kentang-kentang sekali Sk masukkan. Bila dah selesai, baru tambahkan air sedikit, kiub ayam, garam dan asam gelugor.
Benda ada untuk menyenangkan, suka buat susah buat apa, hahahaha.
Guna periuk noxxa, express habis! :D
ReplyDeleteNoxxa kita apa ntah citer..nanti nak tengok balik la mana tau dh boleh guna penutup dia semula..PZ jatuhkan dulu kan...dah la beli mahal...kalau tak boleh masak kari kambing...
ReplyDeleteoo..kena ada ayam goreng...sedap tu, ayam goreng + kuah kari..
ReplyDeletebila dah datang rajin tu kan
ReplyDeleteSaya biasanya kalo untuk menyelamatkan bawang yg sudah lama agar tak busuk, masak sambal bawang. Bisa masuk freezer, tahan 6 bulan. Dan pasti habis kalo sambal bawang 😁🤭
ReplyDeleteBetul nipis sangat tak feel
ReplyDeletehalo. This is my first time visiting your blog. This is very good, I also have a blog. Warm greetings. Sehat selalu
ReplyDeleteKadang2 jemu jugak asyik makan kat luar kan. Saya pun sama mcm SK, suka masak style express mcm ni. Bila dah ada perkakas2 dapur, kena la gunakan sehabis mungkin utk menyenangkan kerja2 di dapur kan.
ReplyDelete