SIAKAP STIM HONG KONG

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT 


PENAT betul menempuh kesesakan di Lebuhraya Senai - Desaru semasa balik dari Pengerang tu. Puncanya, lepas makan di Desaru Seafood Corner, Pak Inche ajak potong balik keluar ikut Bandar Penawar tapi kami terlepas simpang. Dah macam berpatah balik ke Lotus Seaview Beach Resort, mujurlah ada simpang ke arah Kota Tinggi dan Johor Bahru sebelum Amerald Hotel. Tu tak apa, sampai jer Plaza Tol Desaru, nampak semua kenderaan dah sangkut di lorong tol, rupa-rupanya, selepas lorong tol tu semua kereta tak bergerak. Kata PI, inilah highway paling bodoh kat Malaysia, hahahah. Dahlah jalan bertampal-tampal, bayaran tol pulak mahal.



Sedap dia tidur lepas makan ya. Terpaksalah kita bersengkang mata. Ingatkan tak nak bercuti ke Melaka  nak elak jammed, rupanya bercuti dalam Johor jer pun dah macam pergi Melaka, lebih dua jam baru sampai rumah. Jadi, masa Cuti Hari Keputeraan YDP Agong tu, memang malas nak keluar. Esoknya kerja pulak. Tapi, kalau tak keluar, maknanya kenalah masakkk, nasib badannnnn. 




Dalam freezer ada seekor ikan siakap, PI beli kat Pasar Tani. Yang ni Sk kukus dan PI buatkan sos ala Hong Kong. Cuma guna kicap cair dan sos ikan sahaja bahannya. Selain tu tambah gula sikit. Dalam belahan ikan tu, Sk sumbat dengan serai dan akar pokok ketumbar. Kukus dahulu ikan, kemudian barulah tuangkan sos ala Hong Kong tu.




Kalau masak Stim Hong Kong  ni, kena makan dengan cili padi potong taruk soy sauce baru sedap.



Panaskan Udang Ala Indonesia yang tak habis makan kat Desaru Seafood Corner tu.



Baby sotong ni Sk tak panaskan sebab takut lemau bila dipanaskan. Tekstur dan rasa dia tak berubah ya.



Masak semula Baby Kailan tambahkan cendawan hitam. Cendawan tu beli dah lama, hampir bercendawan dah umpama cendawan dalam cendawan, hahahaha. Tapi Sk pilihlah masak yang masih elok, sayang pulak jika dibuang semuanya. 




Makan seafood versi di rumah, hehehe. Fuhhhh... lega betul dapat habiskan semua lauk ni dengan segera, lapang sikit peti sejuk bila tak ada lok lam (lauk semalam).

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Siakap stim tu nampak sedap betul..menatnag2 SA sekarang kena pantang makan..ye tak...haha

    ReplyDelete
  2. Betul la Sk 😄...kita ni lega sungguh kalau tengok esbok dah tak sesak dengan makanan leftover.

    ReplyDelete
  3. Akhirnya makan seafood di rumah saja.. sekali sekala bagi la big bos merasa enaknya tidur di dalam kereta yg bergerak hihihii...

    ReplyDelete
  4. husband pernh masak siakap stim camni tp tksure nama apa sbb kita masak kalo menu stim slalumnya stim limau je la

    ReplyDelete
  5. Sedapnya menu. Btw memang ye, tol desaru tu gerammm. hahaha

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!