Assalamualaikum WBT
PAGI Sabtu lepas, dah sarapan macam raja di Tew Soon Kopitiam, dia punya kenyang sampai ke petang. Bila kenyang, tak ada la rasa nak masak dan nak keluar pun malas. Dah pukul 4 tu, Sk tanya, Pak Inche, malam nak masak atau nak makan kat luar. Dia tanya kita balik, nak masak apa? Hurmmm.. masak ayam la senang! Ayam Masak Kicap, letak potato, cadang PI.
Sk pun rendam ayam, kemudian goreng keropok lekor. Rasanya dah dah setahun simpan keropok tu, sampai tak payah potong sebelum goreng cuma patah-patahkan aje. Tapi tekstur bila kita gigit tu, dia masih chewy. Lepas tu PI tukar fikiran suruh ayam masak sambal. Sk tak setuju sebab cili giling dah tak ada.. Hehehe.
Senang jer masak semur kicap ni walaupun lecehnya kena goreng ayam dulu. Teringat ada seorang mamak ni tunjuk video masak Ayam Masak Merah, ayamnya dimasukkan terus dalam sambal, tak digoreng dulu, jadi adalah ramai netizen tanya kenapa tak goreng dulu ayamnya. Dia jawab, boleh jer nak goreng dulu, tapi kena buat kerja dua kali la. Kalau rajin, bolehlah goreng dulu, kata dia, dia tak rajin menambah kerja, hehehe. Eh, tapi, kalau nak masak ayam semur kicap ni wajiblah goreng dulu ayam hingga masak ya. Karang, jenuh pulak nak tunggu ayam masak, hangus pulak kicap di kuali.
nampak macam ayam masak kicap...semur tu memang nama ke atau bahan yang digunakan...
ReplyDeleteNak tulis kicap benarnya tapi fikir semur. Semur tu nama masakan.
DeleteMy favorite.. Ayam Masak Kicap ni macam wajib letak kentang kan... menjadi² sedapnya tu.
ReplyDeleteMemang lah kalo digoreng dulu lebih sedap kan. ada garing2 dikit dari kulitnya 😁👍. Saya juga pernah coba yg tak digoreng dulu. Cuma tambah air sikit biar kecap tak hangus. Tergantung selera. Terkadang kalo sedang diet, tak nak digoreng dulu
ReplyDeleteLauk ini sahaja sudah cukup menyelerakan..
ReplyDeleteha.. saya panggil masak kicap je tapi helper saya memang panggil semur kalau masak kecap. tak tahu kat mana bezanya
ReplyDelete