MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, January 13, 2013

SAMBAL UDANG NGAUM-NGAUMAN

ASSALAMUALAIKUM...

Errrkkk! Apa yang mengaum????

sekor cukup???
KALAU ikutkan tekak Seri Kandi, udang sebesar dua tapak tangan Seri Kandi semalam ingin sekali Seri Kandi buat masak lemak cili padi ataupun buat gulai kawah. Udang masak gulai kawah??? Seri Kandi biar betul? Hehehehe.. okeylah tu udang masak gulai kawah, nanti Seri Kandi nak cuba buat ;-)))) Tapi... errr.. ada tapinya.. Pahlawan Seri Kandi tu berhajat sangat nak makan udang sambal tumis, baginya itulah masakan yang tersedap dalam donia. Jangan tak tahu, ER ni kalau boleh segala-galanya nak dimasak sambal tumis dari udang, sotong, ayam, daging, kerbau... semua nak masak sambal tumis. Sebab itulah Seri Kandi jarang benar masukkan resepi apa yang Seri Kandi masak sebab balik-balik sambal tumislah yang Seri Kandi masak, urmmm.

Tapi tak apa, demi menjaga perut hati suami dan Seri Kandi pula jenis yang tak kisah makan apa saja, Seri Kandi masakkanlah juga sambal tumis. Kali ini Seri Kandi nak ubah angin sedikit, Seri Kandi ingin mencuba sesuatu yang luar biasa bagi Seri Kandi iaitu sambal tumis yang tidak menggunakan bawang putih. Sebenarnya inilah pertama kali Seri Kandi jumpa resepi sambal tumis yang tidak menggunakan bawang putih iaitu di dapur Citarasa Rinduan. Pada mulanya Seri Kandi ingat yang bos CR, Ayu yang sungguh ayu tu terlupa nak tulis bawang putih dalam senarai bahan. Rupa-rupanya menurut Ayu, resepi sambal tumisnya memang tidak menggunakan bawang putih. Seri Kandi tak sangka, sedaplah sambal tumis yang tak gunakan bawang putih ni, selama ini Seri Kandi ingat bawang putih wajib guna dalam masakan rupanya resepi ini telah membuktikan tanpa bawang putih, sambal tumis tetap sedap. Kepada Ayu, terima kasih kerana tidak lokek berkongsi rahsia enaknya sambal di Citarasa Rinduan tu ya.

mengaum-ngaum udang di kuali
Sambal Tumis Udang 
olahan dari resepi sambal : Citarasa Rinduan

Bahan-bahan :
600 gm udang harimau (potong muncung yang tajam dan buang kulit tengah sahaja)
100gram lada kering yang telah digunting,direbus.***
3 Biji bawang besar.***
1/2 sudu garam
3 sudu gula pasir
1 sudu asam jawa adabi (habis stok.. Seri Kandi ganti dengan sekeping asam gelugor)
1 sudu udang kering*** (Seri Kandi ganti dengan 1/2 sudu belacan)
1 batang serai diketuk dan disimpul (Seri Kandi tambah)
1" halia dihiris kasar (Seri Kandi tambah)
minyak masak untuk menumis

Cara memasak sambal:
Kisar halus bahan bertanda ***
Panaskan kuali, tumis bahan kisar, halia dan serai. (Seri Kandi guna tiga senduk jer bahan kisar)
Apabila bahan lari dari minyak (cukup masak), masukkan udang, gula, garam dan asam jawa. Balik-balikkan udang perlahan.
Masak sehingga udang masak dan sambal hampir kering dengan api kecil.
Matikan api.


16 comments:

  1. xpernah lak shida wat sambal udang tak letak bawang putih..dn letak serai n udang kering...

    mesti sedap kan kalau ikut cara ayu..lepas nie boleh mencuba la..


    akak skrg musim udang ke.sana sini orang sembang bab udang dan kebanyakan nya sambal udang

    ReplyDelete
  2. Cm masterchef dia hias udang ngan nasi tu...

    ReplyDelete
  3. tahniahhhhh..
    like2..
    thanks kerana mcuba..

    resepi turun menurun tu.
    hehehe....

    bab tambah halia.. mmg betul tu sis u bahan mentah y berbau mcm udang,sotong...

    ReplyDelete
  4. wah aummm aumm
    kita pandang je lah sambil telan airliur he he sb tak makan udang tppp he he kena jugak masak kat cik abe yg memang feberet udang tu

    ReplyDelete
  5. Ohh resipi dari tukang masak hebat nih. Pasni kena carik tukang kopek kulit udang plak. hehehhe

    ReplyDelete
  6. aum, aum...tapi betullah seri..udang kalau masak sambal..cukup ngetop gitew..masak2 lain..kita buh dlm waiting list..haha
    besar deh udang dia...

    ReplyDelete
  7. Wow nampak sangat sedap....

    ReplyDelete
  8. Memang sungguh menyelerakan.. Tak pernah cuba lagi resepi Ayu.. Takpe.. pasti akan kucuba satu hari nanti.. Kalau akak nak tahu, Nur pun hantu sambal tumis.. hehe

    ReplyDelete
  9. sedapnya...tmimpi2 nk makan sambal tumis jugak la...;)

    ReplyDelete
  10. salam kenal dari tirana aduka.jemput dtg jika ada kelapangan.

    ReplyDelete
  11. Kakak pun buat sambal tumis mesti nak ada bawang putih. Baru tahu hari ini juga... kena cuba jugalah. Jangan masa masak lupa dah...

    ReplyDelete
  12. tinginnya nk merasa mak masak.. huu. smbal udang.. wuuuuu. sedapnye.

    ReplyDelete
  13. seram tgk kegarangan udang rimau ni, merah menyalanya...
    tp tetap telan air liur takot menitis, kehkehh

    ReplyDelete
  14. Salam semua :) memang sangat sedap sambal tumis tanpa bawang putih..cubalah! Pasti puas hati. Cuma versi saya bahannya ialah lada kering dan bawang holland sahaja. :)

    ReplyDelete
  15. Salam semua :) memang sangat sedap sambal tumis tanpa bawang putih..cubalah! Pasti puas hati. Cuma versi saya bahannya ialah lada kering dan bawang holland sahaja. :)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?