Urmmmm.. harumnya bau daun pandan bila Seri Kandi bakar Ayam Pandan ni dalam pemanggang atas dapur. Sebenarnya Seri Kandi ni tak adalah tanam pokok daun pandan kat depan mahupun belakang rumah
Ayam Pandan ni tetiba sahaja melintas di kepala Seri Kandi bila tengok ayam dan daun pandan diletak sebelah menyebelah tetapi Seri Kandi memang tak pernah lagi mencuba memasak ayam pandan ni. Lalu Seri Kandi pun terus menggoogle dan terjumpalah resepi Ayam Pandan dari Kak Ros JintanManis ni. Tengok bahan-bahan pun semua ada, maka lajulah dan tercapailah hajat Seri Kandi. Seri Kandi perap tak lama, dalam setengah jam saja tapi memang sedap. Kalau dapat perap lagi lama mesti lagi sedap, kan. Kalau ikutkan resepi asal sebenarnya ayam ini digoreng tapi sebab Seri Kandi ni tak berapa pandai dan cekap membalut sampai asyik terbarai, maka Seri Kandi ambil keputusan untuk memanggang sahaja ayam ni untuk mengelakkan daunnya bersepai dalam kuali, hehehehehe. Kepada Kak Ros dan Che Iza yang empunya resepi ini, terima kasih ya, Seri Kandi kongsikan semula di sini untuk rujukan teman-teman masak yang lain.
AYAM PANDAN
Resepi : Che Iza
Sumber : Ros JintanManis
1/2 ekor ayam (1kg)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan
Cara-cara
1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
3. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam dalam poket tu.
4. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas (Seri Kandi bedung jer.. hehe)
5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
7.Siap bungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana. (Seri Kandi bakar dalam pemanggang atas dapur)
Masa menyediakan sebelum makan kakak dapat bayangkan satu dapur dapat menghidu aroma pandan dan ayam tu punyalah sedap...
ReplyDeleteWah!!! Mmg nmpk sgt sedaaap ayam pansan nie... Pasti wangi jer kan ayam nie... Sedap2!!!
ReplyDeleteOpss!ayam pansan plak.. Huhuu.. Pandan.. Hehe
ReplyDeleteayam bedung ngan daun pandan! terbaik!..hehehe...
ReplyDeletesure harum semerbak bau rumah nih.
wah.. nampak sedap & terbayang bau pandan tu
ReplyDeletesari..
ReplyDeleteakk mmg x pernah cuba buat..beli pun x lagi..mmesti sedap rasanya nie..nnt akk rajin akk nk cuba jgk ..terbau2 wangi daun pandan tue sampai kt umh akk tau...h ehhe
tgk aje dh tau ksedapannya tu..biase oder aje klau mkn dliuar..leh la try wt sdri nti..mesti harum smerbak baunya tu..
ReplyDeletemesti tambah sedap kan nak lg bau wangi pandan yg semerbak tu
ReplyDeleteberselera ni nk makan nasi
Kalu dah kreatif dan pandai masak, kan? hehehe orang soh balut, awak bedung. Orang soh goreng, awak panggang. Janji boleh makan dan sedap. Ye tak?
ReplyDeletesalam kak.yus... gud idea! drpd goreng berminyak baik panggang mcm gini... healthy la gitu kan kan... leh la tiruu
ReplyDeletepasti harum
ReplyDeleteciter pasal panggang.. ayu tgh nk beli bt hadiah birthday MIL.
heheh..pecah rahsia..
Wah bestnya... tentu harum semerbak bau pandan..
ReplyDelete