ASSALAMUALAIKUM...
FENOMENA Twisties melanda. Sana-sini sibuk buat twisties homemade ni. Khabarnya stok laksa kering habis di pasaran sehingga beberapa peruncit dan pasaraya terpaksa menyembunyikan stok kerana ingin menaikkan harga (tipu ;p) Seri Kandi buat dengan bahan yang paling mudah biarpun ada rakan-rakan yang memasukkan pelbagai bahan penyedap rasa lain seperti nestum dan serbuk jalapeno cheese. Seri Kandi rasa kalau dah letak macam-macam tu dah terlebihlah kos Seri Kandi nanti sedangkan tujuan asal homemade twisties ni adalah untuk berjimat.. hehe. Seri Kandi ni memang jimat cermat orangnya (sebenarnya lokek) kui kui. Tapi walaupun penggunaan bahan Seri Kandi adalah yang paling minima tetapi kawan Seri Kandi kata sedap. ER dan Yaya pun kata sedap. ER kata rasa macam chikedis (lupa ejaan) Yaya kata rasa cam twisties. Yang pasti bila dah kunyah macam tak boleh berhenti. Terima kasih Kak Sri Anda Salleh yang memperkenalkan Seri Kandi dengan homemade twisties ni. Jom buat!!
Twisties 'Homemade'
Bahan-bahan :
2 - 3 keping laksa kering dipatah-patahkan
1 sb serbuk kari daging
1 1/2 sb serbuk cukup rasa Maggi
Minyak secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan minyak di kuali.
2. Bila minyak sudah cukup-cukup panas, gorengkan laksa kering macam goreng keropok. Jangan goreng banyak-banyak sekaligus. Goreng sehingga kembang, jangan lama nanti hangus. Gunakan api sederhana sahaja.
3. Toskan minyaknya, dalam keadaan masih suam masukkan dalam bekas bertutup dan masukkan sekali serbuk kari daging dan serbuk cukup rasa.
4. Tutup bekas dan goncang rata.
5. Sedia dihidang.
Krup krap krup krap bunyinya!!!
Sndiri buat....x de pengawet2 ye kak.....:-)
ReplyDeletewahhh.. bisa tutup kilang twisties n cekedis(tak pandai eja) buk.. ada lagi ke jajan cekedis skrg ni..
ReplyDeleteowh..bru tahu psl ni.. leh la buat.. drp beli tu penuh perasa & pgawet kan
ReplyDeletesy da gak tgk kat fb bru nih n duk bertangguh nk wat..nti nk wat gakla,serbuk cheese pon mmg da..lbh cihat utk ank2 mkn kan..
ReplyDeletedlm list nak buat...
ReplyDeletesedapnya tengok kak...
Wow..menarik sungguh.. Kreatif la Kak Sari..
ReplyDeleteSenangnya nak buat? Boleh ya goreng laksa kering tu.. baru tahu.
ReplyDeleteeh eh ehh.. ketinggalan keretapi pulak akak.. tak tau pulak skrg demam twisties homemade pulak selepas durian crepe.. hehehe.. boleh dicuba nnt ni... hehe.. senang ajekan..
ReplyDelete