CUBE PINEAPPLE TART VIRAL

Assalamualaikum…


ALHAMDULILLAH... 
berjaya jugak siapkan Tart Nenas Kiub yang sedang viral di media social kini. 
Masa mula-mula terpandang status yang dikongsi seorang rakan,  Sk terus jatuh cinta dan tanpa berfikir panjang terus join PJJ cube pineapple tart ni. 


Orang kata dari mata turun ke hati. 
Ramai yang memang jatuh kasih dengan kejadian tart yang menawan hati ini. 

Di sini,  Sk kongsikan resepi tart yang Sk gunakan untuk tart kiub ni.  Ini bukanlah resepi asal PJJ yang Sk beli ya tapi Sk gunakan resepi tart yang lebih serasi dan menepati citarasa Sk.  


 Resepi Tart Nenas Paling Sedap
Bahan :
inti/ jem nenas  (gunakan inti yang agak lembab) 

350 gm mentega (Sk guna buttercup/ lepa susu dalam container tu jer)
100 gm susu pekat
2 biji kuning telur
510 gm tepung gandum

Cara-cara/ Cara Sk :

1. Letak mangkuk besar atas penimbang. 'Zero Adjustment'
2. Masukkan dan timbang terus 350 gm buttercup.
3. Tambahkan susu pekat sehingga berat menjadi 450 gm.
4. Sebatikan sekejap buttercup dan susu pekat.
5. Masukkan kuning telur. Gaul rata.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Aduk guna jari sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari dan mangkuk. (Sk tak timbang tepung pun.. dah jadi doh lembut terus berhenti letak tepung)

Menyediakan tart nenas :

1. Ambil doh dan masukkan ke dalam acuan kiub. tekan tengahnya hingga membentuk lubang.
2. Masukkan inti/ jem nenas dan tutup semula dengan doh sehingga kemas dan rata.
3. Buat sehingga habis kemudian bekukan di dalam bahagian frozen peti sejuk sekurangnya semalaman.
4. Keluarkan tart yang sudah beku dari acuan, susun atas dulang pembakar. Biarkan berada di suhu bilik sebentart.
5. Sapukan permukaan tart dengan 'egg wash'.

Egg Wash :
1 biji kuning telur
1 sudu teh susu segar
sedikit esen vanilla 
sedikit pewarna kuning telur 

Bakar dengan suhu 165 darjah selsius selama 23 minit atau sehingga tart masak (kuning keemasan) 

BACA JUGA - MAGNUM CHEESE TART

10 comments:

  1. memang kiut bentuk kiub.tat nenas ni memang banyk versi yang cantik-cantik kan.
    Janji Kita

    ReplyDelete
  2. cantik sangat kak! nak order tau nanti, nak bawak balik kedah..hihihi

    ReplyDelete
  3. jangan lupa nama kita eh dalam list order tu..hehehe

    ReplyDelete
  4. Nak juga nak juga ya ..sedap sangat tu! Lagi pulak airtangan SK he he he

    ReplyDelete

  5. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر



    ReplyDelete
  6. Semoga dipermudahkan dan murah rezekinya

    ReplyDelete
  7. Boleh join pjj tart nenas cube



    ReplyDelete
  8. sedap sungguh! saya pun suka buat2 kuih ni. di blog saya pun ada share resepi. Sudi2 jenguklah.

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih