Assalamualaikum...
BARU lepas tolak pinggan.
Keinginan yang lama terperam gara-gara mencari waktu yang sesuai untuk menyediakan sendiri menu fusion kegemaran ini. Disebabkan hari ini giliran Sk 'Work From Home' maka kita ambil kesempatan 'Work For Home' laaa.. selepas Johor Bahru dikenakan PKPB semula, lalu selera mula ditepuk-tepuk untuk memasak Spaghetti Daging Salai ini.
Spaghetti Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
200 gm Daging Salai
30 biji cili api hijau*
1 buku kunyit hidup sebesar ibu jari*
1/2" halia*
2 batang serai diketuk
1 asam keping
1 kotak kecil santan
1 kiub pati lembu
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Spaghetti secukupnya direbus mengikut arahan pada label bungkusan
Cara-cara :
1. Kisar halus bahan bertanda, masukkan ke dalam periuk, tambah sedikit air. Didihkan sehingga cilinya cukup masak, tambah air sedikit-sedikit jika perlu supaya tidak hangit.
2. Bila cili cukup masak, masukkan serai dan daging salai dan air secukupnya menenggelamkan daging, masak sehingga daging cukup empuk.
3. Selepas itu, masukkan santan dan asam keping, kacau sentiasa supaya santan tidak berketul.
4. Masukkan kiub pati lembu dan garam secukupnya, tutup api dan hidangkan bersama spaghetti.
Kalau nak masukkan daun kunyit lagi harum tapi Sk tak ada daun kunyit.
Adoi menggoda!
ReplyDeletePernah nampak Dato Fazley masak gini. Next time boleh cuba.
Wah! Menu fusion yang menggoda selera!
ReplyDeleteWow nanti nak cuba masak spaghetti macam ni la
ReplyDeletetak dpt imagine mcm mna rasa dia ni
ReplyDeletewahh menariknyaaaa! menu fusion ni!
ReplyDeletetak pernah jumpa lagi menu camni, menarik sungguh rupa dia
ReplyDelete