SAMBAL TUMIS AYAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum...

JARANG-JARANG Sk memasak kalau baru balik dari berjalan sebenarnya tapi hari ni gagahkan diri jugak memasak sebab malas nak cari tempat makan dan malas nak layan SOP, huhuhu. Pagi tadi pun, Sk menapau makan untuk sarapan, takkanlah tengahari nak menapau lagi, kan.. hahaha.. macam tak biasa ek. Gedebak gedebuk nahhh.. dah pukul 5 baru dapat makan sebab ayam beku dalam peti ais. Tu nasib baik semua cili dan bawang dah siap blend, huhu.


Ni.. kalau kami orang Johor selalu dikata, semua benda nak masak asam pedas, Pak Inche pulak semua benda nak dimasak sambal tumis. Dulu, Sk memang tak boleh terima la hari-hari kena ada sambal tumis. Kalau sambal tumis udang atau sotong tu okey lagi, ni daging dan ayam pun nak masak sambal tumis, dahlah nak masak sambal tumis ayam tu kena goreng dulu, menambah kerja. Tu takpa, nak jugak ada ayam goreng.. huhuhu. Tapi, bak kata orang tua, alah bisa tegal biasa, la ni pejam mata jer masak, pun boleh, hahahah.

Sambal Tumis Ayam

Bahan-bahan:

Beberapa ketul ayam, perap garam kunyit, goreng tiga suku masak

4 sudu besar cili kering kisar halus

1 biji bawang besar kisar halus

1/2" halia kisar halus

1 sk pes asam jawa adabi

Garam secukup rasa

2 sb gula

Air secukupnya

Cara-cara:

1. Tinggalkan sedikit minyak goreng ayam dalam kuali.

2. Tumis bahan kisar hingga garing dan cantik tumisannya.

3. Masukkan asam jawa adabi, tumis lagi. Tambah air sedikit sahaja.

4. Masukkan garam dan gula, kacau rata, barulah masukkan ayam yang telah digoreng.

5. Renihkan sehingga ayam cukup masak, tutup api.





Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Cantik sambalnya. Kalau tak habis boleh cecah lempeng...yummy!

    ReplyDelete
  2. Cun rupanya tu, rasa mesti mantap ni

    ReplyDelete
  3. Mak saya panggil Ayam Masak Cabai.. Ni lauk kenduri dulu-dulu ni sebelum muncul ayam masak merah. Kalau tambah serai pulak.. Harum semerbak

    ReplyDelete
  4. sedapnya sambal tumis ayam..lama gak x buat ni...

    ReplyDelete
  5. Samalah kita, kalau dah berjalan tak kowser nak masak baliknya kak.. ikut mood juga..

    ReplyDelete
  6. sambal tumis ayam tak penah dgr lagi, selalunya sambal tumis ikan...udang..sotong

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!