Assalamualaikum...
SEPERTI yang dijanjikan, inilah resepi Lemon Curd yang Sk gunakan dalam filling Assorted Tartlets.
Walaupun dalam PJJ yang Sk join tu ada diberikan resepi Lemon Curd ni tapi bila SK tengok penggunaan bahan dan caranya, Sk rasa lebih mudah menggunakan resepi ini yang pernah Sk gunakan ketika aktif membuat jualan kek dalam botol dulu. Hihi.. macam tak percaya betapa gigihnya dulu walaupun kadang pernah tidak tidur menyiapkan tempahan pelanggan. Duit bukan persoalan utama tapi bila dah berjanji dan menerima tempahan ia mesti ditepati.
Lemon Curd ni warna agak pucat sebab Sk tak masukkan pewarna, jadi kalau rasa nak cantik dan berseri, bolehlah bubuh sikit pewarna ya. InsyaAllah, rasanya sangat sedap dan tidak mengecewakan.
Resepi Lemon Curd
3 biji telur
150g gula pasir
80ml fresh lemon juice
60g butter
1 sudu kecil parutan kulit lemon
Cara-cara :
1. Di dalam mangkuk besi, whisk kan telur. Kemudian, letakkan mangkuk besi tersebut didalam periuk yg berisi air panas (gunakan api yg kecil sewaktu mendidihkan air). Buat kaedah double boiler.
2. Dengan terus mengacau telur, masukkan gula dan jus lemon. Whisk kan adunan sehingga adunan menjadi pekat. (lebih kurang dalam 10 minit)
3. Angkat mangkuk besi daripada periuk. Kemudian masukkan butter dan parutan kulit lemon. Whisk kan sehingga sebati.
4. Wrapkan adunan (plastik wrap mencecah di permukaan adunan), biar sejuk sebentar sebelum digunakan.
sedapnyaaaaaa lemon curd ! tak rasa pon tapi tau dah bertapa sedapnya dia
ReplyDeleteOo lemon curd nama dia ek
ReplyDeleteDapat yang lekat-lekat dekat plastic tu pun jadi lah.... Hihihi
ReplyDeleteLemon Curd...baru tau namanya...selama ni reti makan je..janji sedap
ReplyDeleteTeringin pulak tengok ni hehehe
ReplyDelete