Assalamualaikum...
BILA Pak Inche minta masakkan Sotong Masak Kicap, Sk terus minta Iman agar merendam sekali ikan siakap dua ekor yang beku dalam peti ais. Dalam batu jemala patik Sk ni cuma terbayang Asam Pedas Siakap setelah beberapa kali asyik layan kari dengan sambal tumis, hehehe.
Bonda masak apa?
Tanya Iman bila nampak Sk mula menumis cili giling kisar.
Nak masak asam pedas?
Omaigaddd, asam pedas? Janganlah, nanti Yaya keliru nak makan asam pedas atau air asam. Iman memang membahasakan dirinya Yaya. Sekarang dia dah keliru nak siram nasi dengan kuah asam pedas atau kuah air asam, hahahaha.
Jangan ditanya kenapa periuk Sk belo-belo. Tu pun nasib baik boleh lentur lagi. Mula-mula lagilah terkejut tengok periuk bentuk O dah jadi bentuk D 🙀🙀🙀
Meriah meja makan bila masing-masing ada lauk kesayangan. Sotong Masak Kicap untuk Pak Inche, Siakap Goreng Air Asam untuk Iman dan Asam Pedas Siakap untuk Sk. Berselang-seli memasing menyuap asam pedas sambil mencicah siakap goreng dengan air asam, hehe.
Asam Pedas Siakap
1 ekor siakap (potong)
1 senduk minyak masak
2 senduk cili + bawang kisar
2 batang serai diketuk
1" halia dihiris
1/2" lengkuas dihiris
1/2 sb pes asam jawa adabi
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Ajinomoto (optional)
Daun limau purut atau daun kesom
Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak, masukkan serai, halia, lengkuas, tumis sebentar hingga layu.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak sambil ditambah air sedikit demi sedikit.
3. Bila tumisan dan cantik, tambahkan air secukupnya, kacau rata dan masukkan ikan.
4. Bila ikan hampir masak, masukkan pes asam jawa adabi, garam dan ajinomoto.
5. Masukkan daun kesom atau daun limau purut, biar sekejap dan siappp!
saya jarang makan asam pedas sebab kurang minat.. tapi kalau terhidang tu makan saja. selalu mesti nak ada keropok ikan sekali hehe..
ReplyDeletemesti tak jumpa lagi asam pedas tersedap, haha
DeleteSama kita juga, suka siakap di masak asam pedas atau lomak cili api..
ReplyDeleteMak Inche, awat gambo jadi kecik?
hehe.. update guna hp tak perasan nak resize gambaq
Deletesedap juga ni. jarang masak ikan siakap asam pedas ni. nak potong tu malas.
ReplyDeleteasam pedas ni makan dgn sambal belacan + ulam pastu ada ikan goreng juga! sedap
ReplyDeleteAsam pedas...SA baru pandai buat dan harapnya lepas ni momentum tu terus kekal tak berubah..hahaha
ReplyDelete