KETAM MASAK LADA HITAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum...

GERAM betul menengok ketam nipah besar-besar di gerai yang mana Pak Inche menyinggah beli siput gonggong semasa Sk dan Iman masih lagi bersarapan di Kong Kong Laut yang Sk ceritakan sebelum ini. Ketam biru memang banyak tapi semuanya kecik-kecik walaupun nampak isinya macam padat. Tapi, ketam nipah ni memang mengundang betullah, hahaha. Kalau di NSK, saiznya kecik sedikit tapi yang ni saiz atuk-atuk betul, mesti isinya penuh berjurai-jurai. Tengok sepitnya jer dah besar pergelangan tangan si Zulaikha, kahhhhh.

Sk tanya dengan abang penjual tu, boleh ke tolong siangkan sekali?

Eh, boleh... nak berapa ekor?

Dua ekor cukuplah, Sk paling banyak pun makan sebelah. Terbayang sedapnya Ketam Masak Lada Hitam. Itulah masakan yang paling sesuai untuk ketam nipah dan paling senang sebenarnya sebab cuma guna sos lada hitam life yang memang sentiasa ada stok di dalam peti sejuk.


Ketam Masak Lada Hitam

2 ekor ketam nipah (dibersihkan dan dipotong empat)
5 ulas bawang putih (dicincang)
1" halia (dicincang)
5 sudu besar sos lada hitam life
1/2 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia hingga layu.
2. Masukkan ketam, gaul sekejap dalam kuali.
3. Kacau sebati sos lada hitam dengan air, tuang ke dalam kuali, gaulkan ketam dan sos biar sebati.
4. Tutup kuali, biar ketam masak, gaul sekali sekala supaya tidak hangus, tambah air jika perlu.
5. Bila ketam dah berubah warna, renihkan sebentar hingga kuah pekat, guna api kecil, siapppp!


Makan ketam blackpepper sambil layan siput gonggong kukus. Sebenarnya dah siap hiris daun ketumbar untuk tabur atas ketam sebelum ambil gambar, tapi lupa, kahhhhh. 


Tabur daun ketumbar atas siput gonggong aje, hahaha.
Resepi Siput Gonggong Kukus DI SINI



Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. dari pagi tadi BW mcm ramai jer blogger masak ketam... kenapa ni?? kenapa pemes sgt ketam ni skrg??? hehehehe

    ReplyDelete
  2. bestnya seafood !! besar2 pulak tu ketam

    ReplyDelete
  3. permainan poker dengan pelayanan CS yang ramah dan terbaik hanya di IONQQ :D
    WA: +855 1537 3217

    ReplyDelete
  4. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    ReplyDelete
  5. There are too many frauds and scam malaysia to list them all, so here is a checklist to help you think things through and avoid traps for the unwary .
    protection planinsurans

    ReplyDelete
  6. etiqa home insurance extra cost or safety net?
    Pokok tumbang atas kereta, bolehkan anda buat tuntutan insurans takaful?

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!