ASAM PEDAS IKAN PARI

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT 


HARI Isnin kelmarin, Sk masak Asam Pedas Ikan Pari. Terpaksa rajin masak sebab hari ahad tu Sk tengok dalam peti sejuk, Pak Inche ada beli bunga kubis dan putik jagung, tu kalau tak dimasak segera, lebamlah jadinya. Teringat juga dua tiga minggu sudah, PI beli ikan pari, tu pun kalau dibiar lama-lama entah jadi apa 😃. Lagipun ada Iman, Iman penggemar Asam Pedas Ikan Pari. 



Sk lebihkan bawang sebab tak nak pedas sangat kuahnya. PI sekarang pesan jangan masak pedas-pedas, puncanya buasirnya dah datang balik.  Tapi, ada kawan Sk tu tak makan pedas pun kena jugak, tu yang pelik. Masa bercuti ke Kuantan hari tu, buasir PI agak teruk jugak dan kami ke Kedai Seng Seh cari ubat. Penjual di Seng Seh tu beritahu, jika buasir, elakkan makan kacang. Lepas tu baru teringat, PI makan banyak tempeyek, itulah penyebabnya rupanya, bukan biji lada.


Chap Chai.. rupanya PI cuma beli putik jagung dan bunga kubis semata. Mujur ada cendawan hitam kering tu, jadilah Sayur Chap Chai tiga bahan. Mujur ada cili merah dan daun bawang, berseri sikitlah sayurnya, hahaha.


PI singgah pasar malam sebab Iman kata nak Taufufa. Kalau dah sampai pasar malam, tahulah, bukan taufufa saja tapi dia beli kerang, vadei, roti canai dan popiah basah.


Asam Pedas dan Sayur Chap Chai. Asam pedas Sk letak daun limau purut, tak ada pulak menanam pokok kesom kat rumah ni. Nak pergi kedai semata nak beli daun kesom memang bercintalah,  hahahaha.

Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan:

Ikan Pari (potong kecil), jika boleh perap sekejap dengan pes asam jawa dan bilas). Ikan Pari Sk ni baunya fresh betul, jadi Sk tak perap dengan asam jawa.

Bahan kisar:

30 tangkai cili kering
12 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

1" halia (ketuk, pecahkan)
1" lengkuas (ketuk, pecahkan)
2 batang serai diketuk

Minyak secukupnya untuk menumis
Air secukupnya
1/2 tbs pes asam jawa (Sk guna adabi)
1/2 tbs garam 
4 helai daun limau purut, buang urat daun

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar bersama halia, lengkuas dan serai hingga terbit minyak.

2. Tambah air secukupnya, biar ia merenih hingga terbit minyak lagi sekali.

3. Masukkan ikan pari dan pes asam jawa, biar mendidih.

4. Masukkan daun limau purut dan garam, biar merenih dan ikan empuk.

5. Tutup api. 


Sayur Chap Chai tu, Sk cuma tumis bawang putih dan masukkan sos tiram serta semua bahan, tambah air sedikit untuk melembutkan bunga kubis dan putik jagung, siap!



Kerang ni PI yang rebus. Sk tak makan sebab malas nak kopek. Lagipun nanti hilang feel makan asam pedas, hehehe. Tu takpa, siap makan roti canai rendam dalam kuah asam pedas, pehhhhh!

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Boleh try resepi asam pedas ikan pari ini..

    ReplyDelete
  2. kalau kerang tu, direbus dicicah air asam... nikmatnye...

    pari gulai .... yumm yumm yummm...

    ReplyDelete
  3. lama tk mkn kerang rebus...kt umh ni kalo ikan pari fav husband & MIL...

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak makan asam pedas ikan pari. Nanti boleh request.

    ReplyDelete
  5. Rindu nak makan kerang rebus. Kalau balik kampung memang inilah yang dicari tapi sekarang saiz kerang kecik jew.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!