KETAM BERCILI ALA CHEF MARTIN YAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum WBT 


HARI Jumaat, selepas menziarah jenazah Nurakma di Masjid Al Jawaher,  Taman Mutiara Rini, kami menapau Nasi Padang di Avenue 68, Gelang Patah. Lupa la nama kedai nasi padang tu. Nak makan tomyam, takut tak menepati citarasa, jadi tapau nasi padang sajalah, kebetulan kedai masih buka dan ada lagi lauk cuma tak banyak pilihan.



Sk cuma ambil lauk Ayam Berlado, kemudian tuang kuah masak lemak kuning ikan, sedikit sambal hijau dan sedikit sambal merah nasi padang, RM7.



Sk diri jauh sikit, nampak mulut kakak yang kira sebut 17. Ingatkan total RM17 dengan nasi Sk tapi pelik pulak kenapa Pak Inche hulur RM25. Rupa-rupanya RM17 harga PI punya nasi. Lauknya, Daging Rendang Minang, Gulai Tetel Minang dan Daging Dendeng. Daging dendeng tu PI ingatkan paru.


Malam tu, PI tak sedap perut. Rasa mual dan sebu. Sk cakap, banyak sangat makan daging tadi. Dia salahkan lauk berminyak padahal sendiri yang pilih lauk berminyak. Sk bancuhkan teh o panas, dah separuh cawan minum, teringat ada eno, bancuhkan dan suruh minum, baru lega.



Esoknya, tanya.. jadi tak sarapan di Restoran Thoufeeq yang telah dirancang sejak semalam. Dia kata, jadi.. tapi perut macam tak berapa okey lagi. Sk makan Puri, PI makan tosei. Lepas tu dia kata, jom pergi Pasar Pontian? Ikutkan malas tapi layan aje laaa. Sampai pasar, sihat memberrrr!




Haaaa.. nak cerita pasal masak ketam jer kan, meleret dia punya intro, hahahaha. Geram betul tengok ketam besar-besar, banyak pulak yang betina. Teringat Iman nak balik, belilah 4 ekor tapi abang jual tu tambah lagi seekor, bijak betul! Sekilo RM39, 5 ekor, RM49. 

Sk cakap, ketam tu tak nak simpan, nak terus masak. PI suruh masak ketam bercili ala-ala Chef Martin Yan. Jangan pedas, letak gula banyak, pesan PI.  Ialah, baik, tuan! 

Ketamnya Sk kukus dulu sebelum masukkan dalam sambal. Tapi, dah masuk dalam sambal, laaahhh... lupa kerat dua ketamnya, hahaha. Kalau ikut Chef Martin, dia rebus dulu ketam, tapi Chef Martin guna ketam bangkang, hehehe.


Kerja mengerat dibuat terus dari kuali, guna gunting besar. Petang tu PI bertugas di Stadium Sultan Ibrahim, jadi kena bagi makan tengahari la, nanti kelaparan pulak walaupun nanti di stadium tu ada jamuan jugak, tapi petang lah jamuannya.


Ketam Bercili ala Chef Martin Yan

Bahan-bahan:

Semestinya kena ada ketam
30 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai diketuk
3 tbs sos tiram
3 tbs sos tomato
Garam secukupnya
4 tbs gula pasir
Sedikit minyak untuk menumis

Daun ketumbar untuk tabur (Sebetulnya daun ketumbar tapi Sk ada daun sup aje, jadilah buat penyeri, huhu)

Cara Memasak:

1. Kukus ketam bersama halia hingga masak (sepit ketam bertukar merah)

2. Kisar halus cili kering (telah dibuang biji dan direbus lembut), bawang merah, bawang putih, halia.

3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan serai hingga terbit minyak.

4. Masukkan sos tiram dan sos tomato, garam dan gula. Kacau lagi.

5. Masukkan ketam yang telah dikukus,  gaul rata dengan sambal, biar merenih sekejap.

6. Tutup api, taburkan daun ketumbar. Sk tak ada daun ketumbar, guna daun sup aje.




Malam, baru Iman balik sebab banyak urusan di kolej. Iman kata, dah makan dengan kawan. Sk pesan, esok tengahari masak nasi, ajak babah makan lauk ketam yang Sk dah simpankan. PI belum balik kerja. Sk cakap, tengok eh, nanti babah balik, mesti dia cakap lapar lepas tu ajak pergi Restoran Thoufeeq.

Seperti dikata, PI balik kerja, lapar katanya. Sk kata, ajaklah Yaya gi Thoufeeq bonda malas, nak tidur, esok kerja, ada pendaftaran asrama. Lepas tu Iman pujuk, jomlah bonda. Alaaa.. bonda saja jer cakap tak nak ikut padahal dah terbayang Roti Telur cicah kari kambing, hahahaha.



Iman kata, selalu dia pergi mamak dengan kawan-kawan makan murah-murah aje, kali ni nak makan sedap-sedap. Kemahen pukul 11 malam makan Nan Cheese dengan Ayam Tandoori ya. Minum pulak Kopi Ais, hurmmm.. nak berjaga malam la tu. Itulah budak-budak jaman now, berbeza dengan kita dulu, pukul 10 semua dah tutup lampu!

Amek kau, pagi malam makan kat Restoran Thoufeeq, hahaha! Eh, Sori.. panjang pulak kisah Ketam Bercili ni 😁

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. menu ketam ni kena ada mood br muncul kt umh...tp slalu MIL masak...sedap nmpk menu ketam tu....lama tk mkn cheese naan ngan ayam tandoori

    ReplyDelete
  2. Terus rasa nak order roti nan cheese huhuhuhu..
    Rasa macam lama pulak tak masak & makan ketam..

    ReplyDelete
  3. lama tak dengar nama chef martin yan ni kan, seronok tengok rancangan masakan dia dedulu... sedap nya ketam ala-ala chinesse dish ni.. kena cuba nanti

    ReplyDelete
  4. Terus rasa nak makan ketam lagi..musim ketam kan sekarang ni...

    ReplyDelete
  5. besarnya ketam dia, seronok tengok jadinya! lambat jugak eh iman balik, malam baru sampai itupun dah makan haha adehhh

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!