MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Sunday, April 25, 2010

kuih cara berlauk muffin style

Assalamualaikum, dah tiba ke penghujung minggu, maknanya esok seperti biasa rutin berdepan dengan kesesakan jalanraya kembali melanda. Rasanya macam dah lama betul tak buka blog dan berblogging sejak petang Jumaat yang lepas. Penat dan mengantuk membuatkan hasrat hati nak menghidupkan lappy pun tergendala.. macam malas jer..

Tapi saya gagahkan juga untuk meng'update' malam ini, supaya entri tidak basi.. hehe. Kali ni nak masukkan entri masak-masak, biasalah kalau hujung minggu, macam-macam terlintas dalam kepala untuk memanaskan oven.

Baru petang tadi saya buat kuih cara berlauk ni. Selalu beli, kali ni nak cuba buat sendiri, pasal tak puas makan yang beli. Banyak kali jumpa resepi ni tapi main hafal-hafal gitu je dan tak pernah mencuba. Jadi kali ni setelah dicongak-congak saya cuba buat sukatan sendiri. Inti daging tu pun saya pakai hentam jer.. nak mudah dan cepat.. hehe. Pulak tu tak ada acuannya jadi saya gunakan loyang muffin.. boleh gitu?

Jadi kalau ada sesiapa yang ada penyakit 'M' macam saya bolehlah cuba, dijamin jadi.. insyaAllah..

Kuih Cara Berlauk Muffin Style
Bahan-bahan inti:
3/4 cawan daging lembu/ ayam kisar
3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1/2 labu bawang besar (dipotong dadu)
1/2 st serbuk lada putih
1 st serbuk kari daging
garam secukup rasa
3/4 sb minyak masak
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging kisar, kacau rata, pastikan daging tidak berketul.
2. Masukkan bawang dipotong dadu, serbuk lada putih, serbuk kari dan garam secukup rasa. Apabila bawang layu, tutupkan api, ketepikan.

Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan sapu loyang muffin dengan minyak masak.

Bahan-bahan kuih cara:
1 1/4 cwn tepung gandum
1 cwn air
1/2 cwn santan pekat (saya guna santan kotak M&S)
1 biji telur
1/2 st garam
1/3 st serbuk kunyit
Cara-caranya:
1. Masukkan air ke dalam jug pengisar (blender) diikuti tepung.
2. Kemudian masukkan santan pekat, telur, serbuk kunyit dan garam, kisar sehingga sebati.
Nota: Tujuan memasukkan air dahulu bagi mengelakkan tepung melekat pada pisau pengisar.

Bahan hiasan:
1 tangkai lada merah dipotong bulat

Cara menyediakan.
1. Tuangkan adunan 3/4 penuh ruang lompang loyang muffin yang telah disapu minyak.
2. Taburkan inti daging ke atas aduna kuih cara.
3. Taburkan sedikit lada yang dipotong bulat.
4. Bakar dalam ketuhar selama 30~35 minit atau sehingga ia masak.

4 comments:

  1. Sariyusa...rajin buat kuih ye...akak dulu nak buat kuih cara tu...siap beli acuannya kat melaka...heheh

    ReplyDelete
  2. Anie, nak juga cari acuannya tapi kena fikir panjg coz hubby ngan ank tak brp minat kuih ni, nt mbazir pulak.. hehe

    ReplyDelete
  3. wah!..wah!...ada kuih cara berlauk..sedap ni..hehehe..

    ReplyDelete
  4. kalau cik Ct buat lagi sedap rasanya..

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

FIESTA NANAS 60

Assalamualaikum... DIAM tak diam sudah hampir empat minggu cuti sekolah berlalu, kan. Tengok di laman sosial,  ramai kawan-kawan yang menga...