MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Tuesday, January 25, 2011

KARI IKAN MERAH

ASSALAMUALAIKUM wbt

MENU Sabtu lepas yang lepas (maknanya Sabtu selepas Sabtu kelmarin)… hehehe, bukan kari kepala ikan tetapi kari ekor ikan.. hehe, sebab kami agak kurang pandai makan kepala ikan jadi daripada nanti ada yang tercekik dan tertulang, jalan yang paling selamat ialah memasak bahagian ekor yang kurang bertulang.

Lengkap dengan ikan goreng dan sambal belacan, berpeluh-peluhlah juga makan dan nasinya juga berpinggan-pinggan. Selera orang utara sememanglah kari ya, orang selatan ni pun apa kurangnya sebab memang dari kecil saya telah biasa dengan selera arwah abah yang memang penggemar masakan India jadi bila dah kahwin dengan DKK ni tak ada masalah nak menyesuaikan diri… hehehe.

Bahan-bahan:

  • 2 keping ikan merah
  • 1 ½ senduk minyak masak
Bahan A:
  • 1 st halba
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji pelaga
  • 1 btg serai (diketuk)
  • 1” halia (dihiris)
  • 1 labu bawang besar/ 5 ulas bawang merah (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (hiris halus)

Bahan lain:

  • 2 tangkai daun kari
  • 2 ½ sb rempah kari ikan *
  • 1 st serbuk kunyit *
  • 1 st serbuk lada * (bancuh bahan bertanda bersama sedikit air dari air sukatan 2 mangkuk)
  • 2 mangkuk air
  • ½ senduk susu cair
  • 2 keping asam gelugor
  • 1/3 sb garam
  • Sedikit ajinomoto (jika suka)
  • 1 tangkai lada merah (jika suka ~ dibelah dua)
  • 1 biji tomato (dibelah empat ~ lebih pun boleh)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A sehingga bawang agak layu, masukkan daun kari. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan bertanda *. Tambah sedikit lagi air supaya tidak hangus, gaul sebati.
  3. Masukkan kesemua air, gaul sebati, masukkan garam dan asam gelugor.
  4. Bila hampir mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak masukkan susu cair dan ajinomoto, kacau sentiasa, masukkan lada merah.
  5. Apabila ikan masak, masukkan tomato, biar sekejap dan matikan api. Lebih enak dimakan bersama sambal belacan.

4 comments:

  1. Salam, sedapnyerrr karii ikan...my feberet

    ReplyDelete
  2. Sari...akak suka ikan merah buat sup... sedap...!! makan dengan sambal belacan...hehehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya kari ikan merah...peberet mas tuu..

    ReplyDelete
  4. suka lah spesis kari ni kalau makan nasik.. adeehh. lapaq pulak tetiba.

    btw, sari check inbox ye!

    tq

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

INAYAH - AKU MAHU PULANG

Assalamualaikum... Alhamdulillah. Akhirnya, Telemovie INAYAH akan ditayangkan di Astro Citra pada hari Ahad,  22 Oktober 2017 jam 10 ma...