MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

KARI IKAN MERAH

ASSALAMUALAIKUM wbt

MENU Sabtu lepas yang lepas (maknanya Sabtu selepas Sabtu kelmarin)… hehehe, bukan kari kepala ikan tetapi kari ekor ikan.. hehe, sebab kami agak kurang pandai makan kepala ikan jadi daripada nanti ada yang tercekik dan tertulang, jalan yang paling selamat ialah memasak bahagian ekor yang kurang bertulang.

Lengkap dengan ikan goreng dan sambal belacan, berpeluh-peluhlah juga makan dan nasinya juga berpinggan-pinggan. Selera orang utara sememanglah kari ya, orang selatan ni pun apa kurangnya sebab memang dari kecil saya telah biasa dengan selera arwah abah yang memang penggemar masakan India jadi bila dah kahwin dengan DKK ni tak ada masalah nak menyesuaikan diri… hehehe.

Bahan-bahan:

  • 2 keping ikan merah
  • 1 ½ senduk minyak masak
Bahan A:
  • 1 st halba
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji pelaga
  • 1 btg serai (diketuk)
  • 1” halia (dihiris)
  • 1 labu bawang besar/ 5 ulas bawang merah (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (hiris halus)

Bahan lain:

  • 2 tangkai daun kari
  • 2 ½ sb rempah kari ikan *
  • 1 st serbuk kunyit *
  • 1 st serbuk lada * (bancuh bahan bertanda bersama sedikit air dari air sukatan 2 mangkuk)
  • 2 mangkuk air
  • ½ senduk susu cair
  • 2 keping asam gelugor
  • 1/3 sb garam
  • Sedikit ajinomoto (jika suka)
  • 1 tangkai lada merah (jika suka ~ dibelah dua)
  • 1 biji tomato (dibelah empat ~ lebih pun boleh)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A sehingga bawang agak layu, masukkan daun kari. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan bertanda *. Tambah sedikit lagi air supaya tidak hangus, gaul sebati.
  3. Masukkan kesemua air, gaul sebati, masukkan garam dan asam gelugor.
  4. Bila hampir mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak masukkan susu cair dan ajinomoto, kacau sentiasa, masukkan lada merah.
  5. Apabila ikan masak, masukkan tomato, biar sekejap dan matikan api. Lebih enak dimakan bersama sambal belacan.

4 comments:

  1. Salam, sedapnyerrr karii ikan...my feberet

    ReplyDelete
  2. Sari...akak suka ikan merah buat sup... sedap...!! makan dengan sambal belacan...hehehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya kari ikan merah...peberet mas tuu..

    ReplyDelete
  4. suka lah spesis kari ni kalau makan nasik.. adeehh. lapaq pulak tetiba.

    btw, sari check inbox ye!

    tq

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?