MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, February 19, 2011

CHAR KUEY TEOWKU KERING


ASSALAMUALAIKUM wbt

INI hidangan makan malam saya kelmarin, sama hari masa buat cucuq udang utara tu. Bukannya apa, masa beli taugeh dan kucai tu, tetiba jer saya teringatkan sos char kuey tiaw yang ER beli di Tanjung Dawai, masa balik kampung hari tu. Bila lagi nak mencuba, jadi saya beli sekali kuey tiaw untuk dipraktikkan sos tersebut.

Hasilnya memang tidak menghampakan tetapi kerana saya tidak menggoreng sepinggan-sepinggan kuey tiaw seperti sepatutnya, mungkin terkurang sukatan air, jadi char kuey tiaw ni tak berkuah, cuma lembab-lembab sahaja. Tapi sos ini memang boleh dipercayai. Kalau anda hendak membuat char kuey tiaw sendiri dan perlukan sos segera, silalah cari jenama Otaku ini, ya. Kalau ikutkan, di label botol cuma perlu gunakan sos ini sahaja, tapi saya tambah sikit bawang putih dan sos cili. mengikut selera saya.

Char Kuey Tiaw
Bahan-bahan:
  • 200 gm kuey tiaw
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 6 ekor udang besar
  • 2 sb sos cili
  • 12 sb sos char kuey tiaw otaku
  • 2 3/4 cwn air (boleh kurangkan sedikit)
  • 1 cwn taugeh
  • 1/2 cwn kucai
  • 2 biji telur dipukul sedikit
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sebentar, masukkan udang. Tunggu sekejap hingga udang masak.
  2. Masukkan sos cili, gaul sebentar dan masukkan sos char kuey tiaw.
  3. Tambahkan air, biar mendidih.
  4. Masukkan kuey tiaw, taugeh dan kucai. Gaul sebentar dan matikan api.
  5. Masukkan telur dan gaul cepat-cepat. Hidangkan panas bersama cili hiris yang dicampur kicap cair atau cili jeruk.

3 comments:

  1. as salam sari..teringin pulak nak buat buat..kat mana nak beli sos tu ye.

    ReplyDelete
  2. salam kak yus...
    koewtiaw peberet no1 mas..sedappnya..
    klu akak nak char koewtiaw tu basah, letak air banyak...sebab nanti bila dah letak kat pinggan dalam seminit dua jer koewtiaw tu meresap kuah tu...

    ReplyDelete
  3. Kak Erna, kalau kat sebelah2 utara ada, kat tmpat lain saya tak jumpa pulak.

    Mas, tulah, lain kali kena letak air byk, kena bljr lagi ni.. hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?