puding sago gula melaka

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

SALAM SEJAHTERA, ermmm... tak pergi jalan-jalan ke, shopping2 habiskan duit? hehe.. Saya taklah, pada mulanya berangan juga nak keluar cari kasut baru. Dah berbulan-bulan mengidam nak beli kasut (pasal kasut yang pakai sekarang dah tak berapa nak bergaya). Tapi tak juga jumpa yang berkenan di hati dan berkenan di kocek. Nak tak nak, pakai ajelah apa yang ada.
Satu hal lagi tak mahu nak pergi berjalan kerana takut terlepas sasaran nak tengok Anugerah Bintang Popular malam ni. Undi tak? Ishhhh... mestilah saya undi.. iyo2 o jo. Artis yang saya paling harap menang malam ni tentunya Tiz Zakyah, walaupun tak pernah ngantar sehelai pun borang undi walhal dapat suratkhabar dah free. Mmm, bukan peminat setia nampaknya yang sanggup berkorban apa saja.
Menceceh punya menceceh, sebenarnya saya nak tunjuk apa saya buat untuk minum petang ni. Ececeh.. mentang-mentanglah tuan rumah takde kat rumah suka hati saya je nak masuk banyak-banyak story hari ni eh. Hihi, saja je.. benda dah ada.
Tulah si budak Yaya tu, buat permintaan nak makan puding sagu gula melaka. Feberet dia tu. Selalu jugak buat puding sagu ni, baru rasa teringat nak masukkan resepi. Walaupun senang tapi ramai yang tak tahu. Yang dah tahu tu.. mm, tumpang lalu ye..

Puding Sagu Gula Melaka
Bahan A:
Satu mangkuk kecil sagu biji
Satu periuk sederhana air dipanaskan
*masak sagu di dalam air mendidih hingga sagu bertukar jernih.
kacau sentiasa supaya sagu tidak melekat pada periuk
*tapiskan sagu dan alirkan di bawah air sejuk bagi mengasingkan sagu jernih. Masukkan sagu ke dalam acuan mengikut citarasa. Sejukkan di dalam peti ais.

Bahan B:
Seketul gula melaka potong kecil
4 sudu besar gula perang atau gula pasir
1/2 cawan air
2 helai daun pandan disimpul
secubit garam
* Masak kesemuanya dalam periuk hingga mendidih, sejukkan di dalam peti ais jika suka.

Bahan C:
1/2 tin susu cair

*Hidangkan sagu bersama bahan B dan C. Asal resepi, bahan C ialah santan yang dicampur sedikit garam
. Tetapi saya lebih suka menggunakan susu cair atau susu sejat.
Selamat Mencuba.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. salam yus...wah saya pun pernah wat puding sago ni...memang fav saya anak beranak...sedapkan

    p/s..saya adalh juga habiskan duit kat ariani...huhu

    ReplyDelete
  2. salam, Ima. Sedap.. lagi2 kalu gula & susu lebih, lemak, manis berkrim.. hehe.

    p/s: wah, bhabis sakan kat Ariani ya, takpe2, yg cantik jelita kita juga kan..

    ReplyDelete
  3. ayu pernah buat. tapi tak sengaja buat sbnrnya. asalnya nak buat kuih sagu yang mkn ngan kelapa tu. tapi terlembik. so nak buat cam ne tak kan nak buang. so buatlah kuah gula melaka dia...em..sedap juga..suka pulak en.hassan kita..haha

    ReplyDelete
  4. Wah, kalau En Hassan suka, kenalah buat selalu, Ayu.. hehe

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!