Assalamualaikum…
DI SANA sini banyak kelihatan gerai-gerai buah-buahan yang menjual cempedak, kan. Sk biasa dengar orang tua cakap, kalau cempedak dah mula banyak, maknanya musim durian dah nak habis. Tapi sekarang ni durian pun macam dah tak bermusim, sepanjang masa ada durian. Wallahu 'alam.
Cempedak Goreng boleh dikatakan antara makanan yang menjadi favourite Encik Rizar. Sambil menggoreng tu memang kena sembunyikan kalau tidak memang wassalam. Sekarang ni kalau membeli cempedak wajib beli dua biji. Sebiji aje diperuntukkan untuk dia kalau tak alamat Sk dan Iman dapatlah makan tiga ulas sorang. Kejam tak kejam? Hahaha.
Walaupun bukanlah selalu sangat membeli cempedak ni, Sk tahulah jugak sikit-sikit petua dan cara memilih cempedak. Jadi kepada yang lebih pakar tu minta maaflah ya, Sk tumpang lalu.. hehehehe. Kalau salah, boleh betulkan di ruangan komen.
Sumber gambar - Google Image |
1. Saiz ulas cempedak
Perhatikan gambar cempedak di atas. Nampak tak corak duri cempedak tu? Kalau halus-halus tu maknanya ulas cempedak kecil dan isinya banyak. Kalau besar-besar tu ulasnya besar dan isinya pun tak banyak. Sk lagi suka yang besar sebab isinya lebih tebal. Tapi yang tak bestnya tak banyak ulas dalam sebiji cempedak tu.
2. Pilih cempedak yang kulitnya elok
Memilih buah cempedak yang elok kulitnya tanpa ada lubang atau kecacatan kerana ia kemungkinan telah dimasuki serangga atau lalat yang menyebabkannya ianya berulat.
2. Cempedak yang matang berwarna kekuningan
Pilih cempedak yang berwarna lebih kekuningan. Jangan memilih cempedak yang warnanya hijau kerana anda mungkin akan mendapat cempedak yang mengkal. Pengalaman Sk terbeli cempedak yang masih hijau, menurut penjual tu akan masak dalam masa dua tiga hari.. tunggu punya tunggu sampai ke sudah tak masak. Dah merajuk buahnya barangkali, huwaaaa.
3. Sentuh permukaan kulit cempedak
Sentuh kulit cempedak, jika durinya sudah tumpul dan lebar bererti cempedak telah matang. Tekan perlahan kulit cempedak, kalau rasa empuk gitu, maknanya ia sudah sedia untuk digoreng.
Sentuh kulit cempedak, jika durinya sudah tumpul dan lebar bererti cempedak telah matang. Tekan perlahan kulit cempedak, kalau rasa empuk gitu, maknanya ia sudah sedia untuk digoreng.
4. Hidu aroma cempedak
Cempedak memiliki bau yang kuat dan manis. Jadi, jika baunya dah menyengat tu maknanya cempedak sudah cukup masak untuk dinikmati.
Buah cempedak yang Sk beli semasa dalam perjalanan pulang dari pasar Pontian tempohari.
Sebenarnya beli dua biji dari jenis berlainan, tapi yang satu lagi tu lupa nak ambil gambar, hehehe.
Nanti Sk kongsi petua nak bancuh adunan tepung yang rangup pulak ya.
Tungguuuuuuuuu!
p/s - En WP, ada nak tambah???
Hari tu bawak balik dari kampung..letak atas meja..kemain lama nak masak oi..siap belah dah, tapi mengkal lagi..lepas tu ady suruh letak kat lantai simen, bagi cepat masak..dua hari kemudian da bole goreng..itu pun hampir lupa..da berulat sikit belah bawahnya..
ReplyDeletenasib baik tak teruk ulatnya sebab pernah dengar cempedak jgn letak atas simen direct. yg berulat tu mungkin sebab Sunah dah belah tu ada serangga masuk
Deletekita tau kalau bau semerbak tu,maknanya cempedak tu dah masak...adehh..sedapnya......
ReplyDeleteDulu ingat cempedak dengan nangka tu sama tau. Naseb tak goreng nangka hahahahahah
ReplyDelete1. Pilih cempedak yang sekata bentuknya. Kalau bengkuk2 tu kurang isi.
ReplyDelete2. Tenguk tangkainya. Cempedak matang tangkainya berwarna perang bukan hijau.
3. Kalau tangkai dan kering atau kecut maknanya cempedak tu dah lama disimpan
4. Jangan lupa kalau beli cempedak di gerai/tepi jalan, mintak tebuk sikit tenguk isinya.
5. Isi yang kuning lebih mantop dariada isi yang putih.