MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 27, 2011

SIAKAP KUKUS STAIL NYONYA & KEK KAREMEL TAK JADI

ASSALAMUALAIKUM wbt


SUDAH lama rasanya tidak mengukus ikan dan sudah lama juga tidak menikmati ikan kukus stail nyonya ni. Nom.. nom.. nom... mulut Yaya tak habis-habis memuji sedapnya.. sedapnya... . Chefnya Encik Rizar tapi tukang masak (Encik Rizar cuma sediakan sos nyonya jew) dan tukang sental periuk belanga lepas tu saya... huk.. huk. Nasib baik masing-masing tahu cuci pinggan sendiri. Tapi sebelum tu saya nak cerita sikit.... syhhhhh!!! Jangan bagitahu orang tau... cakap sini habis sini ya... janji tau... hihi.

Nak ceritalah, malam tadi saya menunaikan hajat seorang kawan yang teringin sangat nak makan kek karemel. Sebenarnya dah lama dia tempah kek karemel tu dengan saya tapi takdir-Nya saya kena serang chicken pox, jadi saya suruh dia tempahlah dengan orang lain. Tapi sampai la minggu lepas, orang tu tak juga buatkan kek karemel tu. Jadi saya pun janji saya akan buatkan, kiranya sepatutnya hari ni dia akan dapat kek tu. Saya pun dengan baik hatinya menambah bahan untuk karemel kononnya nak tinggikan sikit karemelnya tu. Bersungguh-sungguhlah melapis dengan penuh kasih sayang. Siapa yang pernah buat kek ni tentu tahu macammana cerewetnya dari nak mengasingkan putih telur sampai nak melapisnya tu. Jadi sepanjang dalam ketuhar tu, nampaklah kek tu naik dengan sempurna dan masak dengan elok. Tup-tup, bila saya keluarkan dari loyang...... oh! Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Meleleh karemelnya, tulah pandai sangat nak menambah-nambah tapi sukatannya tak betul... huk.. huk..
Nak tengok rupa dia??? Lagilah sadis.. usb card reader pulak rosak, jadi tak dapat nak pindahkan gambar, nanti saya update dan tunjukkan. Nasib baik gambar siakap tu dah simpan awal-awal dalam pc, kalau tak, entri tak bergambarlah hari ni. Berbalik pada kek tu, rupa kek memang cantik, nampak rata pulak kali ni lapisan tu, tapi karemel menangis... hehe. Tapi untuk tidak menghampakan kawan tadi, saya jamahkan juga yang tak jadi ni, jangan kempunan orang tua-tua kata sebab dia akan menjalani satu pembedahan kecil Isnin depan, mudah-mudahan segalanya berjalan lancar ya, Shuhaida... aku doakan yang terbaik untuk kau... Amin. Ha... tulah ceritanya... hehehe.

Jom, sambung balik cerita ikan kukus tu. Sebenarnya dah selalu sangatkan keluar gambar ikan kukus ni, cuma posing jer lain-lain.. yang ni kepalanya terdongak gitu, bukan main eksen lagi kau ya ikan... hehehe. Resepinya boleh tengok di sini. Tak susah sangatpun, cuma gunakan bahan pes segera. Encik Rizar gunakan pes nyonya yang memang ada dijual di pasaraya. Bagi yang suka masam tu boleh lebihkan jus limau nipis. Bagi yang suka pedas boleh tambahkan cili padi tapi biasanya masakan nyonya ni taklah pedas sangat. Kalau gunakan pes tu semata-mata rasanya taklah berapa umph jadi kenalah pandai me'modified' ikut citarasa masing-masing. Kali ni Encik Rizar kata dia masukkan sedikit sos ikan, owhhh.. patutlah sedap, asyik main tipu jer... kih.. kih.. kih.

2 comments:

  1. mas pun ada cerita pasal kek karamel tu...tobat tak buat lgi walaupun memang seddappp..memang cerewet kek tu...
    arrgghh...ikan kukus tu...sedappnya...

    ReplyDelete
  2. Mas, akak dah 2x buat kek ni tak gagal, yg kali ni nak alter tapi tak pndi, padan muka.. hehe. Akak dah tengok kek karemel Mas tu... serikk ya.. hihihi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?