MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, February 28, 2011

RESEPI FRUIT TARTLETS


ASSALAMUALAIKUM wbt

TIDAK sangka pula ramai yang berkenan dengan fruit tartlets ni apabila saya postkan gambarnya dalam facebook. Kecil molek sekali ngap memang tak cukup, nasib baik saya buat banyak macam saya beritahu sebelum ni untuk tetamu yang datang ke rumah dan telahpun selamat dihabiskan. Nampaknya semua sukakan fruit tart ni jadi kepada sesiapa yang nak mencuba, mari semak resepinya...

RESEPI TART SHELL
Sumber: Kak Azita
Bahan-bahan:
  • 170gm marjerin
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur
  • 1 st esen vanilla
  • 290gm tepung gandum
Cara-caranya:
  1. Pukul sekejap marjerin dan gula icing dengan senduk kayu.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Tekan dalam acuan tart. Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Resepi Sos Kastard:
Sumber : CMG
Bahan-bahan:
  • 300 ml susu sejat
  • 2 sb gula pasir halus
  • 2 1/4 sb tepung kastard
  • 3 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
  • secubit garam
Cara-cara:
~Campurkan semua bahan kecuali esen vanilla, pukul dengan wisk hingga sebati. Masakkan atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga likat. Tutup api dan ketepikan.

Bahan lain:
  • potongan kecil buah kiwi, anggur dan strawberry
  • sedikit coklat masakan dicairkan
Cara menyediakan fruit tartlets:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastard ke dalam piping beg, picitkan sos kastard ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, anggur dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.

14 comments:

  1. wah..tak la susah sangat bebahan tart ni..
    boleh cuba nanti..he..he..

    ReplyDelete
  2. tak susahlah, utk Mas, kacang goreng jer... hihihi

    ReplyDelete
  3. as salam sari..nampak sedap jer.Insallh klu angin 'R'...leh try...minta izin copy resepi yer sari!

    ReplyDelete
  4. angin M tu kena hembus kuat2 dulu kak Azatie... hehehe

    ReplyDelete
  5. selalu beli jer...
    kalau mcm ni harus kucobaaa...membuatnye...

    tq sari sudi kongsi resepi...

    ReplyDelete
  6. Ainnoraini, baik buat sndiri, lagi save, bleh mkn sebanyak2nya lagi... hehehe

    ReplyDelete
  7. mmg menggoda sungguh fruit tart ni le. aduih...

    ReplyDelete
  8. Saya pun berkenan tengok. Tapi belum ada mood nak cuba...:)

    ReplyDelete
  9. umeboshi, kalau dah tergoda tu kenalh mmbuatnya.. hihi

    ReplyDelete
  10. waaa... terperasan cooking chocolate disitu... mekasih kak yusa... moga membantu...

    ReplyDelete
  11. salam sis nak tanya..bahan untuk buat sos kastard tu..2 sb tu 2 senduk besar ke or dua sudu besar..dan konfius nihh....

    ReplyDelete
  12. singgah ambik resepi..
    http://tarabozu2.blogspot.com

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?