MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, January 4, 2013

AYAM PANDAN

ASSALAMUALAIKUM...

Urmmmm.. harumnya bau daun pandan bila Seri Kandi bakar Ayam Pandan ni dalam pemanggang atas dapur. Sebenarnya Seri Kandi ni tak adalah tanam pokok daun pandan kat depan mahupun belakang rumah dulu pernah tanam dalam pasu lepas tu mati tapi kalau nampak daun pandan kat kedai tu terus jer beli. Biasa sepokok pun cuma 20 sen jer jadi Seri Kandi pun beli jerlah untuk simpanan kot-kotlah nak terguna daun pandan. Biasanya Seri Kandi suka rendam pangkalnya dalam botol kaca dan letak di tepi sinki. Nampaklah berseri sikit dapur Seri Kandi ;-))))

Ayam Pandan ni tetiba sahaja melintas di kepala Seri Kandi bila tengok ayam dan daun pandan diletak sebelah menyebelah tetapi Seri Kandi memang tak pernah lagi mencuba memasak ayam pandan ni. Lalu Seri Kandi pun terus menggoogle dan terjumpalah resepi Ayam Pandan dari Kak Ros JintanManis ni. Tengok bahan-bahan pun semua ada, maka lajulah dan tercapailah hajat Seri Kandi. Seri Kandi perap tak lama, dalam setengah jam saja tapi memang sedap. Kalau dapat perap lagi lama mesti lagi sedap, kan. Kalau ikutkan resepi asal sebenarnya ayam ini digoreng tapi sebab Seri Kandi ni tak berapa pandai dan cekap membalut sampai asyik terbarai, maka Seri Kandi ambil keputusan untuk memanggang sahaja ayam ni untuk mengelakkan daunnya bersepai dalam kuali, hehehehehe. Kepada Kak Ros dan Che Iza yang empunya resepi ini, terima kasih ya, Seri Kandi kongsikan semula di sini untuk rujukan teman-teman masak yang lain.

AYAM PANDAN
Resepi : Che Iza
Sumber : Ros JintanManis

1/2 ekor ayam (1kg)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan

Cara-cara

1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.

2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.

3. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam dalam poket tu.

4. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas (Seri Kandi bedung jer.. hehe)

5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.

6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.

7.Siap bungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana. (Seri Kandi bakar dalam pemanggang atas dapur)

12 comments:

  1. Masa menyediakan sebelum makan kakak dapat bayangkan satu dapur dapat menghidu aroma pandan dan ayam tu punyalah sedap...

    ReplyDelete
  2. Wah!!! Mmg nmpk sgt sedaaap ayam pansan nie... Pasti wangi jer kan ayam nie... Sedap2!!!

    ReplyDelete
  3. Opss!ayam pansan plak.. Huhuu.. Pandan.. Hehe

    ReplyDelete
  4. ayam bedung ngan daun pandan! terbaik!..hehehe...
    sure harum semerbak bau rumah nih.

    ReplyDelete
  5. wah.. nampak sedap & terbayang bau pandan tu

    ReplyDelete
  6. sari..
    akk mmg x pernah cuba buat..beli pun x lagi..mmesti sedap rasanya nie..nnt akk rajin akk nk cuba jgk ..terbau2 wangi daun pandan tue sampai kt umh akk tau...h ehhe

    ReplyDelete
  7. tgk aje dh tau ksedapannya tu..biase oder aje klau mkn dliuar..leh la try wt sdri nti..mesti harum smerbak baunya tu..

    ReplyDelete
  8. mesti tambah sedap kan nak lg bau wangi pandan yg semerbak tu
    berselera ni nk makan nasi

    ReplyDelete
  9. Kalu dah kreatif dan pandai masak, kan? hehehe orang soh balut, awak bedung. Orang soh goreng, awak panggang. Janji boleh makan dan sedap. Ye tak?

    ReplyDelete
  10. salam kak.yus... gud idea! drpd goreng berminyak baik panggang mcm gini... healthy la gitu kan kan... leh la tiruu

    ReplyDelete
  11. pasti harum

    citer pasal panggang.. ayu tgh nk beli bt hadiah birthday MIL.
    heheh..pecah rahsia..

    ReplyDelete
  12. Wah bestnya... tentu harum semerbak bau pandan..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?