MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi Whatsapp Sahaja : 0127799705 atau telefon/ sms 0127844524. PEMBERITAHUAN : Mulai Disember 2014 semua urusan boleh dibuat melalui satu talian sahaja iaitu 0127844524. Harap maklum.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 17, 2013

KENAPA TAMBAH TEPUNG DALAM CHEESE TART?

ASSALAMUALAIKUM...


SEORANG pelanggan baru Seri Kandi yang seminggu sebelumnya mengambil sekotak blueberry cheese tart dari Seri Kandi terus menempah tiga kotak lagi untuk minggu berikutnya. Seri Kandi tidak pasti sama ada beliau atau suami beliau (Chinese Muslim) memang peminat tegar cheese tart ataupun membelikan juga untuk keluarga atau kawan-kawan tetapi beliau memberitahu sebelum membeli cheese tart dari Seri Kandi beliau ada membeli cheese tart di luar barangkali di kiosk pasaraya. Beliau mendakwa cheese tart yang beliau beli krimnya menjadi keras apabila dimasukkan ke dalam peti ais.


Pada pendapat Seri Kandi, krim yang keras mungkin disebabkan penambahan tepung dalam adunan krim cheese tart. Perkara ini diberitahu sendiri oleh seorang kawan Seri Kandi yang turut berada dalam bidang ini yang mana ada kawan-kawan beliau melakukannya. Pada pendapat Seri Kandi, penambahan tepung ini adalah kerana mereka menjual cheese tart ini di kiosk dan tidak segar dari ketuhar. Jika krim semata-mata, cheese tart akan menjadi lembik bila diletakkan dalam tempoh yang lama di luar dan penambahan tepung ini akan menjadikan kulit tart tetap rangup dan krimnya lebih tahan lama. Cuma Seri Kandi tak pasti berapa lama tempoh ketahanannya di luar peti sejuk kerana Seri Kandi tak pernah lagi tambahkan tepung dalam adunan krim. Sebab itu Seri Kandi cuma akan masukkan krim pada malam sebelum pelanggan mengambil tempahan.


Seri Kandi harap penjelasan Seri Kandi ini tidak menyinggung sesiapa. Janganlah kita berburuk sangka dengan peniaga-peniaga di luar sana dengan menganggap mereka hendak untung lebih kerana menambah tepung. Menambah tepung juga menambah kos sebenarnya dan ia semata untuk menjaga ketahanan cheese tart yang dijual di luar. Sebab itu bila dimasukkan ke dalam peti sejuk ia akan menjadi keras. Sebaiknya biarkan sekejap cheese tart di luar sebelum dinikmati sebaliknya bagi cheese tart yang menggunakan resepi seperti Seri Kandi anda bolehlah terus duduk mengadap sambil bersila di depan peti ais, hihihi.

Sekian, salam sayang selalu dari Seri Kandi.

11 comments:

  1. suka sgt makan..tp malas nak buat hehe...

    ReplyDelete
  2. Betul juga kalau utk pasaran di kiosk memang kenalah keraskan sikit itu yg rasa pun kurenglah sikit.

    ReplyDelete
  3. Alaa...jauhlah Kak Sari... Kalau dekattttt...

    ReplyDelete
  4. Itula kdang bezanya homemade dgn kilang made pnya kan kak....yg jual2 kat kiosk tu....kadang ada bhan2 bgi tahan lama.....banding mcm kita yg buat sndiri nie...smuanya asli......:-)

    ReplyDelete
  5. terima kasih adiku kusss krn kongsi ilmu disini ., tahniah semoga berjaya dam maju dlm bidang ni

    ReplyDelete
  6. mmg sedap lah tu. moga terus maju jaya ye

    ReplyDelete
  7. mmg klu sari tgk yg kt angsana nampak sentiasa keras krim dia tue..tp akk x pernah lagi beli..cuma suka tgok jew ..he h hee

    ReplyDelete
  8. Tak pernah buat tapi suka juga makan. Nampaknya akak dah ada pelanggan tetap..

    ReplyDelete
  9. cantiknye membukit cheesetart akak!! arrghhh jelesss..

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?