Assalamualaikum...
BUBUR SOM SOM.. Pencuci mulut atau dessert yang menjadi idaman setiap kali bulan Ramadhan. Kemanisan gula melaka yang digabungkan dengan adunan tepung beras yang lemak masin setelah dimasak bersama santan berkolaborasi menghasilkan nikmat yang tidak terkata. Namun begitu ramai yang mengeluh apabila Bubur Som Som yang mereka beli di bazar tidak menepati citarasa. Adunan Som Som yang agak keras serta gula melaka yang cair bair selalu mendatangkan rasa kecewa. Jom buat sendiri bubur som som yang dijamin cair di mulut tauuu...
Kali ini Sk buat kerja senang, masuk semua adunan dalam satu bekas besar, nak makan baru cedok, hahaha. Kalau anda rajin, bolehlah masukkan adunan dalam bekas yang comel-comel 😍😍😍
BUBUR SOM SOM CAIR DI MULUT
1 cwn tepung beras
5 cwn santan
(Sk campurkan 250ml santan kotak dengan air secukupnya untuk kuantiti 5 cwn)
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara -
Masukkan semua bahan ke dalam kuali besar atau periuk. Kacau hingga tepung larut sepenuhnya.
Buka api sederhana, kacau guna hand whisk sehingga adunan pekat, mendidih dan meletop-letop, tutup api.
Masukkan adunan ke dalam acuan mengikut citarasa.
Air Gula
3 ketul gula melaka saiz mini
1 cwn air
2 helai daun pandan (disimpul)
Secubit garam
Cara-
Masukkan semua bahan dalam periuk kecil dan didihkan.
Bila dah mendidih, renehkan seketika.
Kemudian tapiskan gula.
Sedap dimakan ketika suam-suam.
💓💓💓
Nak carilah kat bazar petang nanti
ReplyDeleteAishhhh masuk peti ais makan sejuk-sejuk...dapnyaaaaa
ReplyDeleteuishhhh...tiberr tekak nak sagu gula melaka. 😂😂😂😂😂
ReplyDelete