Assalamualaikum WBT
INGATKAN malam ni nak masak ala Restoran Tomyam. Menunya, Tomyam Seafood, Daging Masak Merah dan Ayam Buttermilk tapi Pak Inche beritahu dia dah makan nasi. Tak mahu makan nasi malam, diet katanya, hahahaha. Sk malas nak keluar cari makan, tahulah PI tu, asyik-asyik nak makan tempat yang sama jer, ni nasib baiklah Restoran Al-Anisah tu pukul 8 malam dah tutup, kalau tidak memang ke sana sajalah tujunya.
Sk cadangkan masak Cantonese Kueyteow, terus PI setuju. Lama dah Sk tak masak CKT ni. Kalau semak post lama, yang akhir masak CKT tu tahun 2021, maknanya dah tiga tahun tak masak CKT, balik-balik makan kat kedai. Jadi, balik kerja tadi terus singgah Pasaraya Hosey, beli kueyteow sebungkus, sawi sebungkus, cili padi sikit dan telur sepapan. Teringat pulak beras dah nak habis, ambil sebungkus pek 5 kilo. Nampak pulak Sumi Jelly Manis, teringat sekarang viral cara buka sumi, beli sebungkus, boleh lawan makan sumi dengan Iman, hahaha.
Udang dan Sotong Pak Inche baru beli kat Pasar Tani semalam. Tu la tu yang teringat sedapnya kalau masuk dalam kueyteow. PI pulak tadi sempat singgah pasar malam, dia beli rojak dua bungkus (RM10/2 pek, RM6/1pek). Lepas tu beli buah manggis (RM10/2kg) dan tembikai RM10 sebiji. Besar jugak tembikainya, semangat Iman belah tembikai sekali suap sepotong dah lain rasa dia. Patutlah murah. Tapi PI kata, masa beli tu, penjual tu pesan dah, kalau buah tak elok minggu depan datang bagitahu, nanti dia ganti buah baru.
Eh, nak ke resepi CKT Sk ni? Meh copy paste, hehehe.
Cantonese Kuey Teow
Bahan A
500 gm kueyteow
Kicap pekat secukupnya
2 tbs minyak masak
Cara :
1. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukkan kueyteow.
2. Masukkan kicap pekat secukupnya, kalau terlebih pun tak apa sebab kicap pekat ni tawar, cuma kalau terlebih nanti hitam pekat pulak kueyteownya, hehehe.
3. Kacau kueyteow dan kicap pekat hingga sebati, angkat dan letak dalam pinggan yang lebar dan mungkum.
Bahan B
Sedikit minyak masak
5 ulas bawang putih dicincang
5 - 6 ekor udang
2 ekor sotong (potong ikut citarasa)
2 keping kek ikan (hiris)
Sawi (asingkan batang dan daun)
4 cawan air
3 tbs tepung jagung (larutkan bersama 1/2 cawan air)
1 senduk kicap cair
1/2 tbs minyak bijan
Garam secukup rasa
1 kiub ikan bilis
1 tbs serbuk lada sulah
2 biji putih telur
Cara Memasak Kuah:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih.
2. Masukkan udang, sotong dan kek ikan, kacau sebentar hingga udang berubah warna kemerahan.
3. Masukkan air dan batang sawi.
4. Masukkan kicap cair, garam, kiub ikan bilis dan serbuk lada sulah serta minyak bijan, biar mendidih.
5. Masukkan daun sawi.
6. Masukkan air tepung jagung, biar kuah mendidih lagi sekali.
7. Tutup api, Masukkan putih telur dan kacau membentuk bulatan.
8. Tuangkan kuah ke dalam pinggan yang diletak kueyteow tadi.
9. Makan dengan cili jeruk atau cili padi potong yang direndam dalam kicap cair.
Sekali sekala nak ubah selera kan.. Asyik nasi je
ReplyDeleteOkeh! Nanti uncle tunjuk kat aunty resepi ni
ReplyDeleteNanti up entry uncle kalau auntie dah masak hahaha
DeleteTeringat pulak cantonese hor fan masa praktikal kat Cherating dulu sedap betul hari2 kami geng praktikal makan. Nanti boleh la try buat guna resipi ni.
ReplyDeleteCantonese kuey teow ni fav Dania...nanti nak buat jugak la...
ReplyDeletefav ni...kalau mkn kt kedai suka yg extra daging
ReplyDeletesedapnya...cantonese seafood..
ReplyDeletekita pun dah lama dapur tak berasap ni..tekak ni dah teringin masakan rumah..nak buat juga la resepi akak..Kak terima kasih ye selalu bagi resepi,saya dah banyak ikut resepi akak dalam blog ni
ReplyDelete