Assalamualaikum WBT
LIMA hari bekerja minggu ini, Sk bersarapan dengan telur rebus dua biji tanpa gagal. Selain telur rebus, ada hirisan salad dan buah tomato. Telur tu Sk kukus jer dalam rice cooker selama 15 minit. 15 minit mula dari hidupkan periuk nasi, lepas 15 minit, Sk terus matikan dan buka tutup periuk. Sk set 15 minit sebab ambil kira tempoh periuk nasi memanas. Tapi pernah jugak buat kurang 15 minit, okey jugak. Telur tu kopek dah dekat pejabat, jadi tak lah buang masa. Kemudian pancitkan thousand island jer, aaa.. shiap!
Ni saja nak bagitahu, Sk dah lebih seminggu tak minum kopi tau. Baca dekat mana tah dia kata kopi ni tak elok untuk orang ekzema tapi tulah, dah tak minum kopi, tapi makan telur pulak. Sudahnya tak membaik jugak. Kadang pening jugak jadi orang kulit sensitif ni, makan tu tak boleh, makan ni tak boleh. Tak makan karang, lapar rasa nak terajang orang pulak, hahahaha.
Dah beberapa kali menyebut nak makan apom tapi dekat kedai Thoufeeq tu mananya ada jual apom. Tosei rawa pun tak ada. Kalau rasa nak makan tosei rawa, kena pergi Al-Safa atau Ashoka Curry House. Tak pasti ada tak apom di Al-Safa tapi di Ashoka memang ada apom. Jadi, jomlah kita ke Ashoka Curry House yang terletak di Jalan Dapat, dekat belakang Thistle Hotel. Jarang-jarang la hari kerja kami ni bersarapan bersama, hehehe.
Walaupun dah makan telur rebus dua biji, Sk rasa nak makan apom jugak. Selalu kalau ke sini, Sk makan Puri, tapi kali ni nak makan apom. Nak makan apom cara tradisional, cicah susu dengan gula merah atau gula timbang. Kalau PI, dia cicah kari, hehehe.
Sk ingat dulu-dulu, setiap kali balik Kuala Ketil dan arwah Naman masih ada, pagi-pagi arwah Naman akan keluar beli apom berkeping-keping. PI pulak akan beli nasi lemak berbungkus-bungkus. Yang rajin beli sarapan dan minum petang memang dua beradik ni la. Kalau Kak Roz pulak, pagi-pagi dah pergi pasar, kemudian siaplah masing-masing tadah perut, macam-macam menu yang keluar, hahahah.
Kalau kita pesan apom, memang dia akan datang set macam ni. Dua keping apom, segelas kecil susu dan yang petak hujung tu gula timbang. Sk tak pasti la dorang guna susu apa, susu lembu atau susu kambing. Punyalah lama tunggu apom ni, mula-mula dia hantar satu set, Sk bagi pada PI. Lepas tu tak muncul-muncul apom Sk. Ni la satu yang malas makan kat Ashoka ni, servis dia tak konsisten. Kadang efisyen, kadang lembab nak mampus, hahahaha.
PI kata, kalau kat pasar malam tu (mungkin dia maksudkan pekan sabtu di Kuala Ketil), laju jer dia buat. Sk cakap, kat situ banyak kuali. Agaknya kat sini tak cukup kuali. Sekali ane datang bawa apom Sk dengar, dia pun cakap, ada dua kuali sajaaa. Haaaa.. kan betul. Tapi tu la pelik, meniaga dah lama, tambahlah kuali lagi, jenuh pelanggan tunggu. Ashoka ni dah puluh tahun, Sk makan kat sini dari zaman belajar sampailah Iman tu dah nak masuk 24 tahun dah, masih lagi masak apom dua kuali??? Haishhhh!! Pakkal dia aje yang jual apom kat JB ni.
ane...tak kan kami datang nk kena bawa kuali sendiri hahaha
ReplyDelete🤣 Geli hati baca komen Afzan.
ReplyDeleteSk, saya tak pernah makan apom. Nampak macam lempeng nipis rangup ya?
tk pernh makan apom
ReplyDeleteSK kena bagi hadiah kuali kat Ashoka.
ReplyDeleteApom ni susah juga nak cari kat kedai Ane. Sesetengah kedai je ada jual. Cicah dia tu selalunya rasa manis. Tapi macam ada persamaan dengan Apam Gelenggang jugak kan?....
ReplyDeleteTak pernah makan juga apom ni. Rasa kuih serabai ke SK? atau rasa ala2 tose?
ReplyDeleteSA pun x pernah makan apom...tapi nak cuba..nanti tengok area KL ada x..
ReplyDelete