Assalamualaikum WBT
DAH beberapa kali, kawan dalam grup Goshop office jual ketam sebakul RM20. Tak boleh bayangkan rupa dan saiz bakul ketam yang dimaksudkan. Kalau sebesar bakul sampah, tentu banyaklah ketamnya apatah lagi jika sebesar bakul kain, hehehehe. Ada ke orang jual ketam masuk dalam bakul kain, Sk uiii??
Akhirnya terbuka hati nak beli lepas tengok partner in crime beli sebakul. Ketamnya tak la besar, saiz anak-anak jer tapi bila Sk timang-timang, agak berat dan padat jugak isi ketam tu. Dua minggu kemudian, apabila ada jualan lagi, Sk cepat-cepat buat pesanan. Tengah bulan gelap ni orang kata ketam isi penuhhh! Sebakul tu ada 11 ekor. Berpatutanlah RM20.
Buat masak lemak cili padi tapi cili padinya tinggal koret-koret aje dalam peti ais dan jumpa pulak bawang besar setengah labu. Mujur memang ada kunyit hidup frozen, Sk kisar semua dan masukkan halia juga, terus campak semua dalam kuali. Kemudian masukkan santan cair, kacau sebati baru masukkan ketam
Ketamnya tak kerat dua sebab cute-mute, hehehe.
Guna santan kelapa kotak jenama Ayam Brand. Bancuh 1/2 kotak dahulu dengan air untuk mendapatkan santan cair. Bila ketam dah masak, baru masukkan lebihan santan dalam kotak dan renihkan sebentar hingga mendidih lagi sekali.
Tanya Iman nak balik ke, bonda masak ketam. Busy katanya. Takpe, nanti lain kali beli ketam lagi kalau Iman balik cuma tu la.. kena tunggu bulan gelap, hehehe.
Kuah ketam asingkan dalam mangkuk lain supaya senang ceduk kuah. Ada telur ketam goreng jugak sebab dapat banyak jugak yang betina. Lain kali kalau ada jualan lagi tak tahulah nak beli ke tak sebab tak ada tempat nak simpan. Peti ais Sk tu jenis mini macam kat hotel tu tak sesuai letak ketam. Hanyir karang esbox kita, dahlah kecik, hehehe.
wah ada telur ketam juga ye byk ...siap goreng yummyyy
ReplyDeleteWah, ketam betina ni SK. Ada telurnya.
ReplyDeleteCantik kejadian masakan ketamnya apabila diasingkan kuah dengan isi.
lama tak masak ketam... sedapnya
ReplyDeleteAduhhhh...kita dah la lama x makan ketam ni....terus teringin ha
ReplyDeletemacam lama tak makan ketam...
ReplyDeleteDah lamaaa saya tak makan ketam bunga ini 😍😍😅. Dulu mama suka masak dijadikan SOP kepiting. Tapi dimasak lemak macam nih, pastilah sedap juga. Dagingnya walo tak besar mana, tp terasa manis kan 😍
ReplyDelete