MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi Whatsapp Sahaja : 0127799705 atau telefon/ sms 0127844524. PEMBERITAHUAN : Mulai Disember 2014 semua urusan boleh dibuat melalui satu talian sahaja iaitu 0127844524. Harap maklum.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 3, 2013

RESEPI RED RUBY PUDDING

ASSALAMUALAIKUM...

sila abaikan pak pacak di belakang tu ya ;p
RED RUBY PUDDING ni sebenarnya Seri Kandi kitar semula dari agar-agar aka Johorean sebagai lengkong sirap yang biasa tu yang mana Seri Kandi masukkan taburan buah delima. Disebabkan Seri Kandi rasa macam nak ubah selera sikit maka Seri Kandi buatkan pula agar-agar susu dan agar-agar sirap tu Seri Kandi potong segiempat untuk dimasukkan dalam agar-agar susu tadi. Maka jadilah ia Red Ruby Pudding. Idea ini juga digunakan oleh Sue Joshua di mana Sue menggunakan jelly sumi manis dan Kak Siti Delima pun ada juga membuatnya. Baiklah, bagi sesiapa yang rasa nak buat agar-agar macam ni konsepnya senang sahaja. Sama ada anda menggunakan agar-agar serbuk atau tali, ikut sahaja sukatan air yang tertulis pada bungkusan agar-agar. Bagi agar-agar susu cuma anda perlu gantikan 3/4 bahagian air dengan susu. Untuk sukatan gula, setiap 200ml cecair gunakan 1 sudu besar (penuh) gula.


Red Ruby Pudding
Bahan-bahan Agar-agar Sirap:
1/2 paket agar-agar tali atau serbuk
750 ml air (sila ikut arahan pada bungkusan)
dua helai daun pandan disimpul
3 3/4 sb gula
1 sk perisa sirap
1/2 sk pewarna merah

Cara-cara :
1. Bilas agar-agar dan rendam seketika dengan 750 ml air.
2. Masukkan gula dan kemudian masak hingga agar-agar dan gula larut bersama daun pandan.
3. Masukkan perisa sirap dan pewarna merah. Kacau sebati dan tuangkan dalam loyang. Bila suam simpan dalam peti sejuk.
4. Bila sudah mengeras, potong segiempat kecil.

Bahan-bahan Agar-agar Susu :
1/2 paket agar-agar tali atau serbuk
250 ml air
500 ml susu segar/ susu penuh krim/ susu sejat
3 3/4 sb gula

Cara-cara :
1. Bilas agar-agar dan rendam seketika dengan 250 ml air.
2. Masukkan gula dan susu dan kemudian masakkan sehingga gula dan agar-agar larut sepenuhnya.
3. Kecilkan api.
4. Susunkan secukupnya agar-agar sirap yang dipotong kecil ke dalam loyang. Tuang separuh bahagian agar-agar susu. Biarkan ia mengeras sekejap.
5. Susunkan lagi lebihan agar-agar sirap tadi di atas agar-agar susu.
6. Tuang lagi lebihan agar-agar susu.
7. Buat sehingga memenuhi ruang loyang.


* Semasa menunggu agar-agar susu mengeras, pastikan agar-agar susu yang di dalam periuk sentiasa dikacau dengan api yang kecil sekali.

Nota : Baca arahan sukatan cecair pada bungkusan agar-agar dengan teliti.


14 comments:

  1. Bagai terasa sejuk saja puding itu masuk ke tekak kakcik. :)

    ReplyDelete
  2. ayoooo....sedapnya kak....
    warna dan bentuk yg menggoda !!!

    ReplyDelete
  3. OK kakak dah faham dah cara nak buat cuma entah bilalah nak rajin menyusun gigih macam Seri buat tu.. Cantikkan:)

    ReplyDelete
  4. Bilalahhh saya nak buat macam nie. Boleh jadi star of the desert nie Kak Sari.

    ReplyDelete
  5. sedap nye... aritu sy buat puding peach. sedap n senang je buatl hehe

    ReplyDelete
  6. mORNING KAK YUS..WAH NYAMAN ANAK TEKAK NIH..
    *aish..hurup besor lak..malas dah nak padam..hehe

    ReplyDelete
  7. kak..

    dikau peminat puding..
    daku juga..

    nak bt lah..

    save dulu. kalau buat nanti. kn tunggu tetamu dtg. makan sendiri.. mmg tak daya..
    umai ngan en zalie bukan pemakan

    ReplyDelete
  8. wah dah buat kan..cantek..zila ni dah beli yg nk wat diamond agar2 plak bis rupanya..tangguh lagi la

    ReplyDelete
  9. wah dah buat kan..cantek..zila ni dah beli yg nk wat diamond agar2 plak bis rupanya..tangguh lagi la

    ReplyDelete
  10. salam sari, mmg nmpk cantik kaler puding tu...menarik

    ReplyDelete
  11. Assalam Sari.
    Sedapnya....terliur akak tgk puding tu.

    ReplyDelete
  12. Aduhai sari. Sungguh teringin ku rasa hasil air tanganmu.

    ReplyDelete
  13. wah nampak sedap & menarik kena cuba ni

    ReplyDelete
  14. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
    tinggalkan jejak dah follow blog ni..tq

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?