KEKAPIS AKA SHELL GORENG BERCILI

Seri Kandi Tanah Jauhar
17
ASSALAMUALAIKUM...


DULU Seri Kandi panggil haiwan laut bercengkerang ini shell rupa-rupanya nama yang sebenar dalam kad pengenalan adalah kekapis, oooo... kekapis rupanya, hehehe. Bila tengok balik link lama tentang shell yang pernah Seri Kandi masak sebelum ini (sebenarnya Tuan Panglima yang masak) barulah Seri Kandi perasan ada seorang pembaca yang meninggalkan komen nama sebenar shell ini. Terima kasihlah kepada tuan/puan pengomen tu ya. Inilah rupanya kekapis yang selalu dimasak oleh Etiqa Masterchef Malysia 2 tu.

Sebenarnya di rumah Seri Kandi ni umat yang paling sukakan makanan macam ni adalah ER dan Tuan Puteri Yaya. Seri Kandi kalau setakat tolong-tolong makan tu bolehlah biasanya tukang habiskan ialah Tuan Puteri Kuat Makan tu. Alhamdulillah, sekarang Seri Kandi dah letak jawatan sebagai tong sampah, hehehehe.. tupun masih tak kurus-kurus jugak, makin gemuk ada :-( Selain dari suka makan, ER juga suka memasak haiwan bercengkerang ni. Kalau ER yang masak Seri Kandi rasa macam nak keluar rumah pakai purdah sebab Seri Kandi rasa malu disebabkan 'sound effect' yang dicetuskan ER di dapur Seri Kandi. Mesti orang ingat, teruk benar perempuan tu masak. Ketahuilah wahai jiran-jiranku, kalau terdengar bunyi orang memasak yang luar biasa tu bukannya hamba yang masak tetapi suami hamba, isk isk isk. Marilah layankan apakebendalah yang diletakkan oleh ER dalam kekapis ni ya dengan merujuk resepi yang terdahulu.

gemukkan isi kekapis ni ?
KEKAPIS GORENG BERCILI
Sumber : Alam Sari

Bahan-bahan:
1 kg shell (macam dalam gambar tu... hehe)
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2" halia*
3" serai*
15 tangkai cili padi kampung* (tumbuk halus bahan bertanda*)
1 sdb pes tomyam
1 sdb sos tiram
1/2 sk garam
1 sdb gula
1/4 cawan jus limau nipis
3 helai daun limau purut dihiris
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
~ Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan tumbuk sehingga agak garing. Masukkan pes tomyam, sos tiram, garam dan gula. Gaulkan semuanya hingga sebati.
~ Masukkan shell, gaul rata dan masukkan jus limau nipis. Taburkan daun limau purut dan biarkan sehingga shell masak dan bolehlah dihidangkan bersama hirisan cili dan kicap cair.

Oh! Ya... Seri Kandi sangat suka semalam apabila menerima bingkisan yang diterbangkan jauh dari Negeri di Bawah Bayu. Ya Allah, terharunya Seri Kandi dengan susah payahnya menerbangkan untuk Seri Kandi. Siapakah insan yang baik hati tu ya dan apakah isinya akan Seri Kandi kongsikan di entry yang lain. Sehingga bertemu lagi di Alam Sari.

Post a Comment

17Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. lia x penah makan kekapis ni kak..sesekali nak juga merasa. kat pasar besar melaka ni x penah pulak nampak ada org jual.

    ReplyDelete
  2. tau shell jer baru tau ini kekapis rupanya..hehehe

    ReplyDelete
  3. Kekapis ni sedap juga dalam tomyam. Just nak share info. Saya sendiri melihat di dalam TV. sekarang ni laut kita mengalami masalah laut merah. digalakkan semua tidak makan makanan berkerang-kerangan. seperti kerang, ketam, udang, kekapis dan sebagainya. paras toxin yang tinggi tidak dapat di lihat dengan mata, takleh di basuh dan masak untuk hilang kan toxin.

    Kalau ada rasa sesak nafas, muntah keracunan makanan segera ke hospital.

    Ini yang saya dengar semalam dalam tv. mungkin bole share pada yang lain.

    ReplyDelete
  4. Pernah makan sekali dua jer... Tapi yang bestnya, kulit dia senang kopek..hehehehehe

    ReplyDelete
  5. xpernah makan..selalu makan retak seribu je..nipun dah lama xmakan retak seribu...huhu

    ReplyDelete
  6. ishh.. tak pernah nampak benda ni... maklumlah jarang2 masuk supermarket/pasar basah... kalau ada jumpa teringin gak nak rasa... mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  7. like tis. mmg sedap. done nuff

    ReplyDelete
  8. Ohhh... kakak pun baru tahu nama dia kekapis. Untunglah ER rajin ke dapur - kelantang-kelentung tak kisah janji dia sudi melakukannya. Kalau kakak dah lebih dari senyum tak tahu nak kata apa..

    ReplyDelete
  9. xpernah rasa...kene try nie...mesti sedap

    ReplyDelete
  10. Salam Ziarah,

    Auntie tak pernah makan kekapis.
    Wahhhh..nak juga try, tapi tak tahu mana nak beli..huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. juga teringin nak tgk en zalie bantu didapur

    ReplyDelete
  12. Kalau ada belilah lebih. Sedap btol rasanya. Toxid maxid tolak tepi

    ReplyDelete
  13. Yang biasa kita tengok tu, kekapis dimasak tanpa shell nya, kan?

    ReplyDelete
  14. LOL~~ xtahan bab bunyi memasak luar biasa tu :p
    scallop ye kak. nmpk gmbr isi tu mcm scallop dh, tp tun xtau cengkerang dia rupa camner. hihi

    ReplyDelete
  15. scallop cm shell pam minyak la..mahal x hargany kt cni de jual x?

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!