Assalamualaikum WBT
DUA minggu lepas tak silap, Cik Ani masak Laksa Penang, Sk tak ada masa tu, jadi, minta simpankan kuahnya. Hari Jumaat baru teringat nak ambil kuah laksa, haha... Tak ingat laaa suruh Cik Ani simpan.
Sebelum hantar Iman balik kolej semalam, singgah Aeon Taman U, beli jajan dia dan bahan ulam laksa sekali. Cuma beli salad, nenas dan timun serta telur yang memang dah kehabisan stok. Cili, limau, bawang, otak udang, benda dah ada.
Cik Ani bagi mee laksa sekali. Ni jenis laksa basah, Sk cuma celur beberapa minit dalam air panas untuk bagi dia lembut sedikit.
Kemahen banyak kuah laksa Cik Ani bagi, Sk panaskan separuh aje dulu. Lagi separuh kita frozenkan la, bila Pak Inche nak makan lagi nanti, boleh panaskan. Cik Ani memang selalu masak Laksam dan Laksa Terengganu, jadi nak buat kuah Laksa Penang ni, kacang aje la kot. Ni dia guna ikan selayang dan mackerel. Sedaplah kuah laksa Cik Ani, menepati selera Pak Inche yang cerewet. Amboi, mesti kembang bontot hidung Cik Ani baca.
Saya antara orang yang tak makan laksa Penang.. Laksa Johor pun. Sama. Hihi
ReplyDeleteTidak pernah makan letak petis. Saya makan semua walaupun letak nanas atau telur rebus.
ReplyDeleteNampak sedap betul, kita esok nak masak laksa laa, adik-adik datang sokk..
ReplyDeleteada otak udang tu sedap...suka ada telur ...nenas tu suka yg manis..kalo masam tk suka hehe
ReplyDeleteSA suka laksa letak nenas..dapnyaaaa...tapi x leh nak beza la mana satu utara ke..selatan ke..SA makan je asalkan sedap...lantak la depa nak letak utara ke apa...
ReplyDelete