Assalamualaikum WBT
AGAK terkejut kawan sekerja Sk bila diberitahu Sk hari-hari memasak (tipu).
"Bukan kau selalu makan kat luar ke?" Tanya Napi. Haaa.. ni mesti species add friend kat fb tapi tak pernah 'like' dan komen 🤣. Oh ya, Napi ni merupakan kawan sekerja Sk sejak dari Bukit Senyum cuma dulu kami lain-lain jabatan. Cuma sejak tahun ini kami bekerja bersama di bawah satu bangunan.
Masak Asam Pedas Tetel, hari ahad lepas atas permintaan Pak Inche. Masa pilih-pilih tetel di pasar tani, Sk tengok banyak bahagian yang berlemak, mujurlah kakak penjual tu baik hati, dihiriskannya sedikit bahagian berdaging. Pak Inche kata, tak apa, lagi banyak lemak lagi sedap, hurmmm.
Lepas sarapan lontong, sambil mengemas, Sk terus tumis bahan asam pedas. Siap menumis, Sk masukkan semua dalam periuk noxxa bersama tetel dan set HP 60.
Selain Asam Pedas Tetel, ada Ayam Goreng untuk Pak Inche dan Ikan Siakap Goreng untuk ibu. Tapi, ibu tak nak makan, hurmmm. Tak habis dengan alasannya tak ada selera. Sk tak paksalah sebab pagi tu dah makan lontong. Itupun cuma dua ketul nasi impit dan telur rebus separuh. Manalah tak makin lemah badan tu.
Walaupun ada ayam goreng dan ikan goreng, tetaplah ada telur dadar. Tak lengkap rasanya jika makan asam pedas tak ada telur dadar.. heheheh. Ikan siakap tu, beli seekor, perap dengan garam kunyit jer. Dah nak goreng, terfikir pulak, lebih baik goreng sebelah aje, jadi Sk potong dua. Tu yang cuma ada bahagian ekor jer 😆.
Eh sama kita posting asam pedas, cuma malas nak taip panjang ha³ .. ye Kak, kalau asam pedas mesti nak telur dadar kann.. moga Mak akak terbuka seleranya nanti ..
ReplyDeletesedapnya asam pedas tu
ReplyDeleteammi belum pernah masak tetel sendiri...dan sebenarnya jarang juga ambil kalau ada sebab ngeri tengok lemak.
ReplyDeleteMemang best guna periuk tekanan noxxa... MYiDEAKiNi pun ada juga periuk tu.. itu hari masak sup lidah guna periuk noxxa.. Memang padu sup lidah & lembut... Nyum nyum.. Dijemput untuk join segmen MYiDEAKiNi yer....🤝😊
ReplyDeletetelur dadar tu wajib kalo mkn ngan asam pedas....sama juga kalo ngan tomyam or sup tulang...kiranya pelengkap
ReplyDelete